Villkorlig dom för hot mot LiU

En fredag eftermiddag i augusti 2019 satt över 500 studenter och skrev tenta. Då kom beskedet: Utrymning på grund av hot mot universitetet. Idag dömdes en 28-årig man från Tranås till villkorlig dom och samhällstjänst för bland annat olaga hot och falskt larm.

Två polisbilar i märkesbacken på Campus Norrköping.På morgonen den 23 augusti noterade både studenter och anställda att en stor mängd affischer satt uppsatta runt om på Campus Valla. På flera av dem stod att ”Th3j3st3r must die” eller ”Th3j3st3r is bad.” Under dagen upptäcktes också en rad filmer och bilder på sociala medier. I en av filmerna ses den nu dömde 28-årige Tranåsbon visa upp ett automatgevär, en militär vapenväska samtidigt som han på engelska säger att ”klädd på det sättet ser jag ut som någon som är på väg att döda en massa människor, jag ska göra det på en skola, jag ska komma till en skola och se ut som jag ska spränga någon, som att jag har en bomb i den här”, varvid han visar upp en kartong. ”Vid varje försök, vid varje skola, kommer jag ha med mig en låda, militärryggsäck och en vapenväska som normalt sett har en sån här inuti”, varvid han visar upp automatgeväret.

Vapnet visade sig vid husrannsakan vara en soft airgun, en kopia av en kulsprutepistol men som utifrån filmen inte gick att se om den var äkta eller inte.

Affischer och framför allt filmerna skapade stor oro bland medarbetare och studenter och på eftermiddagen aktiverades LiU:s krisledning som i samråd med polisen beslöt att stänga och utrymma universitetet. Utrymningen drabbade bland annat omkring 500 studenter som satt och skrev tenta. Och naturligtvis all ordinarie verksamhet som pågick på universitetet.

Ljus och prislapp på konsekvenserna

Efter två dagars rättegångsförhandlingar dömdes 28-åringen till villkorlig dom med 200 timmars samhällstjänst för olaga hot, falskt larm och brott mot ordningslagen samt lokala ordningsföreskrifter. Han ska också betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Med på rättegången som målsägare var bland annat LiU:s säkerhetschef Annevi Fredäng.
– Det var intressant att höra båda sidornas argument och bra för universitets egen process att den här saken gick till åtal. Det är viktigt att sätta både ljus och prislapp på vilka konsekvenser ett sånt här agerande kan få.

Universitetet hade yrkat ett skadestånd på närmare 2,7 miljoner kronor. Men tingsrätten avskilde anspråket från målet som i stället får avgöras som tvistemål. Summan handlar främst om förlorad arbetstid, krisledningen och kostnader för väktare. Det som inte räknats med är eventuella kostnader som studenterna drabbades av. Ett exempel är studenten som bara hade en enda tenta kvar, hade rest till Linköping och bodde på hotell, bara för det här tillfället.
– Just nu vet vi inte om vi kommer gå vidare med skadeståndskravet, säger Annevi Fredäng. Ärendet ligger hos juristenheten.

Ville lansera sin musik

Under rättegången framkom att 28-åringens avsikt inte alls varit att hota eller skrämma någon. Hans avsikt var att lansera sin musik. Enligt Tranåsposten, som rapporterade från de båda rättegångsdagarna, hade 28-åringen just gjort ett album och vill marknadsföra det på ett effektivt sätt med hjälp av affischering och filmer. Vid ett tidigare musiksläpp gick inte marknadsföringen som önskat och därför ville han göra annorlunda den här gången. Att han valde Linköpings universitet och campus Valla var för att han själv studerat här och att han tänkte att studenter var en bra åldersgrupp. Förhoppningen var att få in människor till sin musik på musiktjänsten Spotify. Men han hade också en djupare mening, en filosofi där han vill väcka upp människor från flockbeteendet och han blev besviken när det hela slutade med utrymning av hela universitetet.

Många lärdomar för LiU

– Det här var första gången vi utrymde hela universitetet, säger Annevi Fredäng. Vi har dragit många lärdomar, stärkt både central och lokal krisledning och fått nya verktyg för att snabbt nå ut till både studenter och medarbetare via sms, om något liknande skulle hända igen. Därför är det viktigt att man anmäler eller uppdaterar aktuellt mobilnummer. Anställda anger SMS-nummer i MinIT, studenters mobilnummer hämtas från Ladok.

Läs även tidigare artikel:

Foto: Thor Balkhed

Elisabet Wahrby 2021-10-25