Göm menyn

"Att sitta som kårordförande är världens bästa skola"

Ett uppdrag i studentkåren, sektionen, någon studentförening eller som studentrepresentant i något av LiU:s beslutande organ är inte bara roligt och ett tillfälle att träffa nya vänner. Det kan också utgöra starten för det kommande arbetslivet. Det är Ann Holmlid ett levande bevis för. Från en styrelsepost i studentkåren under LiU-studierna är Ann sedan ett par år länsråd i Östergötland och landshövdingens högra hand.

Som länsråd i Östergötland är Ann inblandad i det mesta. Uppdraget är minst sagt brett, med alltifrån samhällsplanering och djurskydd till att främja företagande och att inrätta vigselförrättare på agendan. Dessutom har hon specifikt ansvar för områdena mänskliga rättigheter, energi, klimat och barnrätt i sin roll som kontaktlänsråd, där hon företräder alla 21 länsstyrelser gentemot berörda departement. 

Kryp i kroppen

Porträtt av Ann Holmlid, ståendes ute i en park vid en vitmålad bro.Det breda engagemanget som länsråd är något som passar Ann.

– Så länge jag kan minnas har jag haft ett kryp i kroppen, säger Ann Holmlid. Jag är en sån där som räcker upp handen på föräldramöten, som sitter och vrider på mig när ingen visar engagemang eller tar ansvar. 

Redan som sexåring gick Ann med i Röda Korset. Där tävlade hon i Första hjälpen och besökte ålderdomshem. Tiden i Röda Korset var det som lade grunden för hennes intresse för föreningsliv. En annan del tror hon kommer hemifrån.

– Min mamma lärde mig tidigt att det är viktigt att stå för vad man tycker och hur man kan jobba för att vara självständig, samtidigt som man inte gör sig omöjlig och skapar låsningar i relationer. Det har därför blivit naturligt att gå in aktivt i föreningslivet. Jag har helt enkelt inte kunnat låta bli att vara engagerad.

Under uppväxten tog sig engagemanget uttryck bland annat uttryck i elevrådsordförande och Operation dagsverke. Arbete mot apartheid och för mänskliga rättigheter varvades med att vara Jourhavande kompis på Röda Korset.

Journalistyrket lockade

När det blev dags för studier började Ann på Kulturvetarlinjen på LiU i syfte att bli journalist. Utbildningens nya medieprofil var det som lockade. Hon blev snabbt engagerad i sektionen och andra året på utbildningen axlade rollen som sektionsordförande. Samtidigt visade det sig att den utlovade medieinriktningen inte riktigt höll vad den lovade.'

– De praktiska delarna som jag sett fram emot fanns inte resurser till, utan vi fick skriva uppsats i stället. Vi var en grupp ganska arga studenter då, och det slutade med att vi JO-anmälde universitetet, vilket jag som sektionsordförande fick gå i fronten för. 

Blev lyssnad på som student

Klivet att kandidera till ordförande för studentkåren var inte stort. Men även om hon hade en del erfarenhet i bagaget, var det inte helt problemfritt.

– Det var lite läskigt i början, jag var ny i de här sammanhangen och kände en stor respekt. Jag hamnade på platser och möten jag aldrig hade kunnat drömma om, i universitetsledning och universitetsstyrelse. Men det kändes att kulturen på universitetet redan då var att man uppskattade det som studenterna kunde bidra med, och att man blev lyssnad på som student.

– Att sitta som kårordförande var en väldigt bra skola, som jag tog på oerhört stort allvar. Det var första gången jag satt på en chefsposition, med ansvar över en grupp där jag fick lära mig att hantera olika problem som verksamheten kunde råka ut för. Att få jobba med att förankra beslut i ett kårfullmäktige med sin dynamiska värld, att lära sig kompromissa, var oerhört värdefullt.  

25 år på LiU

Efter sitt år som kårordförande pluggade Ann vidare på Kulturvetarlinjen. Men, hon kombinerade studierna med en projektanställning på universitetet på halvtid, som hon blivit erbjuden. Och banan på LiU fortsatte sedan med olika anställningar, tills det plötsligt gått 25 år.

– De beslut man fattar är avgörande, men att inte fatta beslut kan vara lika avgörande. Under mina år på LiU fick jag ofta frågan om jag inte ville göra något annat. Och under ett antal år gjorde jag varje år ett bokslut med mig själv, där jag funderade och skrev ner varför jag valde att stanna kvar. Och jag kände varje gång att det var rätt beslut.

Och även om hon trivs på Länsstyrelsen, kan det hända att hon saknar sin gamla arbetsplats.

– Det var tufft att lämna LiU, jag har ett stort hjärta där fortfarande.

 

Tre anledningar att engagera sig som student enligt Ann

 1. Det är världens bästa skola, att få testa sig själv i en mer arbetsliknande kontext redan under studierna. Förutom att det är gott att ha i ryggen är det även meningsfullt och kul!
 2. Den utbildning du går är ett resultat av tidigare generationer av studenters samlade engagemang. Ta tillvara det unika inflytandet ni som studenter har.
 3. Att kunna visa på engagemang är en viktig merit. Framtida arbetsgivare kommer att uppskatta att den man anställer har visat på ett engagemang som visar på att man är beredd att gå in i större sammanhang och ta ett bredare ansvar.
   

Några korta om Ann

 • Ann Holmlid
 • 52 år
 • Ursprungligen från Lerum, en bit utanför Göteborg
 • Pluggat Kulturvetarlinjen 1991-1994/95
 • Kårordförande för SUL (dåvarande StuFF) 1993-1994
 • Länsråd i Östergötland sedan 2019
 • Intresserad av allt som är utomhus - vandrar, badar, odlar & samlar. Intresserad av mat - att laga mat, att äta mat, att odla mat, att välja resmål utifrån matkulturer och att umgås med familj & vänner runt matbord, eldstäder, Murrikkor eller grillar.
   

Ann om tiden som ung engagerad demonstrant

– Engagemang kan ta en till olika positioner i studentlivet och arbetslivet. Men också till andra platser. Numera demonstrerar jag inte för rätten att leva i Göteborgs innerstad utan egen toalett och dusch. Det har funnits en tid för det också. Men jag var en mycket snäll och lite rädd ”hangaround-husockupant” i Haga/Göteborg i mitten av 80-talet. Även om mitt tonårs-jag inte erkände det så var jag en besökare som tog lokaltåget hem till Lerum när det blev kväll.
 

Läs mer om studentinflytande och studentrepresentation


Foto: Länsstyrelsen Östergötland


Charlotte Perhammar 2021-11-01Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-01