Om smittspridningen ökar

Bild: Personer i motljus framför Studenthuset.

Efter veckans presskonferens där Folkhälsomyndigheten (FHM) presenterade sina förslag till nya åtgärder vid ökad smittspridning har nu LiU börjat förbereda en handlingsplan. Den kan i så fall träda i kraft efter regeringens beslut som väntas under vecka 49.

Folkhälsomyndighetens budskap vid veckans presskonferens var att smittspridningen i landet riskerar att öka den närmaste tiden, dels för att den brukar göra så när det blir kallare dels för att vi efter att restriktionerna släppts träffas i större grupper. Snart stundar dessutom jul och nyår. Så även om Sverige just nu inte verkar följa många andra länders utveckling med en snabbt stigande smittspridning så föreslår FHM ett antal åtgärder:

• allmänna råd till enskilda individer om att hålla avstånd, undvika trängsel, välja andra färdmedel än kollektivtrafik och att använda munskydd om man ändå måste åka kollektivt eller inte kan undvika trängsel.
  • allmänna råd till arbetsgivare som att göra det möjligt för anställda att i viss mån arbeta hemifrån, genomföra möten digitalt istället för fysiskt, undvika större samlingar och vidta åtgärder för att man ska kunna hålla avstånd på arbetsplatsen.

FHM föreslår också förändringar i de allmänna råden till serveringsställen om trängsel samt till kollektivtrafiken. Vid presskonferensen sa socialminister Lena Hallengren att regeringen skyndsamt ska ta upp FHM:s förslag och att ett beslut om åtgärder kan väntas inom kort.

– Vi läser detta som att vi kommer att få ett regeringsbeslut under kommande vecka och att vi behöver förbereda oss på hur vi ska agera. Vår prioritet har hela tiden varit att få undervisning och examination att fungera så normalt som möjligt. Vilka åtgärder som blir aktuella kommer vi återkomma med i samband med att regeringen fattat sitt beslut, säger Joakim Nejdeby som samordnar den arbetsgrupp som hanterar LiU:s agerande i coronafrågor.

En fråga som redan diskuterats i arbetsgruppen är hur julfester och andra evenemang som har med julen att göra går ihop med råden om att undvika trängsel.

– Oavsett storleken på gruppen som träffas så finns det alltid möjlighet att minska trängseln. Tänk över de praktiska arrangemangen och går det inte att uppnå en acceptabel säkerhet så är vårt råd att ställa in.
– Den enskilt viktigaste åtgärden för att minska smittspridningen är fortfarande att se till att fler vaccinerar sig. Att Östergötland och Sverige har ett bra utgångsläge just nu beror till stor del på att så många gjort det men det finns fortfarande de som inte är fullvaccinerade eller ens tagit första sprutan, konstaterar Joakim Nejdeby.

Björn Stafstedt 2021-12-03

Senast uppdaterad: 2021-12-06