Wasa i Antarktis – ny utställning på Campus Norrköping

Dan Haugum står i sin fotoutställning med bilder från Antarktis.

1988 åkte Dag Haugum till Antarktis för att bygga upp forskningsstationen Wasa. Två gånger har han varit tillbaka sedan dess. Nu visas forskningsutställningen ”Wasa i Antarktis: trähus i tufft klimat” på Campus Norrköpings bibliotek.

Fram till den 3 maj kan besökare på biblioteket på Campus Norrköping (CNB) ta del av Dag Haugums äventyr i Antarktis. Till vardags är han universitetsadjunkt på Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN) där han undervisar i byggteknik. 1988 åkte han till Antarktis för att bygga upp forskningsstationen Wasa, i området som kallas Dronning Maud Land. Syftet var att bygga ett hus i trä, modell svensk fjällstuga, för att studera hur ett trähus klarar ett så tufft klimat som i Antarktis. Trettio år senare, 2019, åkte han tillbaka.
– Huset och konstruktionen hade klarat sig ganska bra, lite väderbitet med tanke på att inget underhåll gjorts på huset, säger Dag Haugum.
Takpapp hade blåst bort, drivsnö hade letat sig in i springor i huset, men även i stålkonstruktionen som huset står på. Snön har sedan omväxlande tinat och frusit och orsakat sprickbildning som försvagat konstruktionen.
– Och en vägg var full med vad som såg ut som skotthål, man kunde först tro att någon skjutit med hagelgevär mot väggen. Det visade sig vara grus som i orkanvindarna blåst mot väggen. Det kan blåsa upp till 60 meter per sekund, säger Dag Haugum och visar en brädbit som finns med i utställningen och som onekligen ser beskjuten ut.

Trähus unikt för Antarktis

Det är Energimyndigheten som finansierat, och forskningen handlar om att ta reda på vad som händer med ett hus i ett framtida förändrat klimat. För klimatet i Antarktis kan variera. Under sommarperioden, december till februari, är det mellan 15 och 20 minusgrader på natten och mellan minus 10 och noll under dagen. Samtidigt kan det bli plus 40 grader i solen mot husväggen.
– När solen ligger på kan det vara plus 14 grader inomhus, utan uppvärmning, säger Dag Haugum. För att utnyttja den värme som solstrålningen ger, tas ventilationsluften i huset in via ytterväggarnas luftspalter. På så sätt kan energi sparas genom att luften förvärms.

Dag Haugum står lutad mot ett bord, i bakgrunden hans bilder från Antarktis, på bordet kikare, underlag etc.En byggnad i trä är helt unikt i Antarktis. Andra länders forskningsstationer är byggda i andra material. Man skulle kunna tro att mikroorganismer som mögel inte existerar i ett så här kallt klimat. Men drivsnö letar sig in överallt, i minsta springa. När solen sen ligger på smälter snön och mögel kan växa till när temperaturen stiger.
En annan observation som Dag Haugum gjort är att trä, som är ett levande material, normalt sett torkar efter några år. Wasa är bemannat endast ett par månader per år och i ett välisolerat hus som står ouppvärmt under en längre tid verkar uttorkning inte ske. Resultatet blir att fukt och därmed risk för mögeltillväxt kvarstår.
Gänget bakom utställningen. Dag Haugum var inte svår att övertala när Kerstin Annerbo och Niklas Ferdinand Carlsson på Campus Norrköpings bibliotek ville göra utställning om hans resor till Antarktis.

Utställning för inspiration till forskningsstudier

Detta och mycket annat kring Dag Haugums forskning på byggmaterial i en utsatt miljö får man ta del av i utställningen ”Wasa i Antarktis: trähus i tufft klimat” som nu visas på Campus Norrköpings bibliotek. Men också om polarforskning i allmänhet och om naturen i området. Här finns också Dag Haugums egna och väldig vackra bilder från ett område på jorden som få människor får möjlighet att uppleva.

Det här är den fjärde utställningen som biblioteket ordnar, alla i samarbete med institutioner för att lyfta olika forskningsområden, framför allt på Campus Norrköping.
– Utställning ett sätt att nå ut till grupper som annars kanske inte nås av forskning, säger Kerstin Annerbo, bibliotekarie på CNB. Men självklart också till medarbetare och studenter som kanske inspireras till forskningsstudier. Den bidrar ju också till hela studiemiljön på biblioteket.

Forskarnas galleri på Malmö universitet har inspirerat CNB, och många andra lärosäten, till att jobba med utställningar. Man har haft en intern utbildningsserie med föreläsare från bland annat Malmö universitet. Det finns också ett nationellt nätverk för bibliotek som sysslar med forskningsutställningar och som träffas regelbundet och utbyter erfarenheter.
Niklas Ferdinand Carlsson har jobbat i flera år med utställningar på folkbibliotek, en erfarenhet han tagit med sig till CNB.
– Nu har vi också skaffat en storformatsskrivare så att vi kan jobba med utställningen hela vägen, från layout till print.

Återvänder gärna

Ingen ny resa till Antarktis är planerad men Dag Haugum tvekar inte sekund på frågan om han skulle vilja åka igen.
– Ja! Varje gång jag lämnat Antarktis tänker jag att har jag nu tänkt på allt, har jag mätt och kollat allt. Men det är alltid något man glömt. Dessutom är det en oerhört spännande kontinent med en annorlunda och fantastisk natur.

Foto: Magnus Johansson

Elisabet Wahrby 2022-02-22