Uppmaning om ökad IT-säkerhet

Med anledning av det som händer i Ukraina och Ryssland just nu, påverkas även den digitala världen. Därför behöver vi alla vara extra försiktiga med hur vi använder digitala verktyg. Även om vi för tillfället inte upplever hot riktade mot oss, behöver vi vara förberedda.

Illustration av dator, surfplatta, molntjänster och lösenord.

Här kommer några uppmaningar från Linköping universitets IT-säkerhetsgrupp:

• Ta det lugnt.

• Använd ett unikt och starkt lösenord.

• Har du inte bytt lösenord på länge är det läge att göra det.

• Återanvänd aldrig samma lösenord för olika tjänster.

• Se till att dina enheter är uppdaterade.​​​​​​​ Detta gäller:

• Dator

• Surfplatta

• Klocka

• Program

• Annan utrustning du har i hemmet, exempelvis din router.

• Var extra försiktig med e-post, sms och chattprogram.

• Är meddelandet från personen den uppger sig vara?

• Stämmer e-postadressen med namnet på avsändaren?

• Ser e-postadressen konstig ut?

• Skriver personen som vanligt eller som du förväntar dig? Det kan till exempel vara oväntat dålig stavning eller ett bristfälligt språk. Följ din magkänsla om nåt känns fel.

• Om någon begär något från dig, ring upp personen och säkerställ att det är legitimt.

• Vid tveksamheter, kontakta IT:s kundcenter eller IT-säkerhetsgruppen (IRT)

• Var extra försiktig med meddelanden som refererar till aktuella kriser i världen.

• Klicka inte på länkar. Om möjligt, besök hemsidan genom att skriva adressen i adressfältet.

• Öppna inte bilagor om du inte är helt säker på vem de kommer ifrån och att du faktiskt förväntar dig en bilaga.

• Ladda alltid ned programvaror eller drivrutiner från betrodda källor.

• Har du behov av en programvara titta, alltid i MinIT först.

• Behöver du ladda ned programvaran från internet, hämta den alltid från utvecklarens egen hemsida.

• Om du söker efter produkten med hjälp av en sökmotor, var försiktig! Det finns många hemsidor som utger sig från att vara nedladdningssidor för kända programvaror, men som i stället innehåller skadlig kod eller ett modifierat programpaket som installerar programvaran men också andra programvaror eller tjänster som utsätter din enhet för risk.

Allmän info om IT-säkerhet och kontaktinformation till IT-säkerhetsgrupp

Mjukvaror på LiU med licens