Krig, fred, förståelse – en mötesplats för alla på campus

Rysslands invasion i Ukraina påverkar oss alla. Hur kan forskningsperspektiv hjälpa oss att förstå, förhålla oss till och kanske också agera i relation till det som pågår?

Varje onsdag kl 12.15 är du välkommen att under 20 minuter ta del av perspektiv på temat krig, fred och förståelse. Lärare och forskare inom olika discipliner turas om att tala och det finns utrymme för frågor och samtal.

Tid: Onsdagar 12.15 - 12.45 med start den 16 mars.

Plats: Föreläsningar i serien ges både i Studenthuset på Campus Valla och, från den 25 maj, på Campus Norrköpings bibliotek.

Alla LiU:s medarbetare och studenter är välkomna. Du behöver inte anmäla dig.

Talare

Onsdag 8 juni

Carl-Oscar Jonson, Katastrofmedicinskt centrum, talar utifrån rubriken "Den första och ibland enda hjälpen: Livräddande insatser från enskilda medborgare i kris och krig".
Plats: Lövverket, Studenthuset, kl 12.15-12.45.

Stefan Jonsson, professor i etnicitet, talar utifrån rubriken "Konsten och kulturens roll i Ukrainas demokratiska motstånd".
Plats: Tysta läsesalen, Campus Norrköpings bibliotek, kl 12.15-12.45.

Onsdag 1 juni
Yelyzaveta Hrechaniuk, postdoktor Tema Barn, talar utifrån rubriken "War on Ukrainian cultural heritage".
Språk: engelska.
Plats: Lövverket, Studenthuset, kl 12.15-12.45.

Peter Andersson, Katastrofmedicinskt centrum, talar utifrån rubriken "Sjukvårdens utmaningar i krig och konflikt".
Språk: svenska.
Plats: Tysta läsesalen, Campus Norrköpings bibliotek, kl 12.15-12.45.

Onsdag 25 maj

Per Jansson, docent i statsvetenskap, talar utifrån rubriken "Världsordningsproblemet (i ljuset av Ukraina)".
Plats: Lövverket, Studenthuset, kl 12.15-12.45.

Susanna Alakoski, författare och gästprofessor i Moa Martinsons namn, talar utifrån rubriken "Litterär metod (dikt, roman, dokumentär) som väg till förståelse av krig och fred".
Plats: Tysta läsesalen, Campus Norrköpings bibliotek, kl 12.15-12.45.

Onsdag 18 maj

Madina Tlostanova, professor vid Tema Genus, talar utifrån rubriken "The imperial difference and the trap of the promised belonging: a feminist decolonial view on unstaging the conflict".

Onsdag 11 maj

Onsdag 4 maj

Björn-Ola Linnér, professor i klimatpolitik, talar utifrån rubriken "Ett nytt geopolitiskt landskap i en klimatförändrad värld: klimateffekter, samhällsomställning och kriget mot Ukraina".

Onsdag 27 april

Onsdag 20 april

Daniel Västfjäll, professor i kognitiv psykologi, talar utifrån rubriken "Psychic numbing in the face of war, crisis and suffering".

Onsdag 13 april

Tünde Puskás, professor i pedagogiskt arbete, talar utifrån rubriken "Nationell fostran i Putins Ryssland".

Onsdag 6 april

Susanna Alakoski, författare och gästprofessor i Moa Martinsons namn, pratar utifrån rubriken "Litterär metod (dikt, roman, dokumentär) som väg till förståelse av krig och fred".

Onsdag 30 mars

Jesper Olsson, professor i språk och kultur, pratar utifrån rubriken ”Krig, medier och litteratur”.

Onsdag 23 mars

Harald Wiltsche, professor i filosofi, pratar utifrån rubriken ”The Responsibility of Science in Times of Crisis”.

Onsdag 16 mars

Claudia Tazreiter, professor i etnicitet och migration, pratar utifrån rubriken "Conflict and trauma from a social and cultural perspective".

Välkommen!

2022-03-14