Humanistdygnet är tillbaka

Efter ett långt uppehåll är Humanistdygnet tillbaka i Linköping. Den 17 september bjuds besökarna på en blandning av vetenskap och kultur, i Tage Danielssons anda.

Under dagen varvas föreläsningar, paneldiskussioner och samtal med utställningar, visningar och musik, allt på något sätt kopplat till humaniora och humanism. Alla är välkomna, allt är kostnadsfritt.

Humanistdygnet är en inramning till utdelningen av priset till Tage Danielssons minne som delas ut vartannat år. Priset har delats ut sedan 1987 då Hasse Alfredsson var den första pristagaren. Sedan dess har 15 humanister, i Tage Danielssons mening och anda, fått priset. Senast var 2018 då Jesper Rönndahl fick den äran. I år delas två priser ut. Ett tilldelas serietecknaren och kulturpersonligheten Liv Strömquist som är 2020 års pristagare. Vem som blir 2022 års pristagare återstår att se.

Det är Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet som arrangerar Humanistdygnet tillsammans med LiU Humanities, Östergötlands museum och Linköpings kommun. Humanistdygnet finansieras delvis av Humaniststiftelsen som är en fond som bildades av Westman-Wernerska stiftelsen år 1987.

Humanistdygnet

2022-09-01