Göm menyn

Kursspecifika tjänster

Vissa tjänster är tillgängliga bara om du är registrerad på vissa kurser.

SASStudio

SASStudio finns tillgängligt på sas.edu.liu.se, där du kan logga in med ditt vanliga LiU-ID och lösenord omdu är registrerad på kurser som använder SaSStudio.

 

Databastjänst (MariaDB)

Vissa kurser kräver tillgång till en relationsdatabas. Universitetet tillhandahåller en MariaDB-databas för de som är registrerade på en kurs som behöver en sådan.

Lösenord till databastjänsten

Till denna databastjänst använder du inte ditt LiU-lösenord, utan ett separat framslumpat databaslösenord. Detta skickas normalt automatiskt ut till alla registrerade på en kurs. Om du inte har fått något lösenord skickat vid kursstart, gå till sidan för lösenordsåterställning och försök att generera ett lösenord. Via den sidan kan du alltid generera ett nytt lösenord.

https://mariadb-password.edu.liu.se

 

Att ansluta till databastjänsten från universitetsdatorer

Adressen till servern är mariadb.edu.liu.se, och porten är den ”vanliga” MySQL-porten 3306. Det är den informationen som du matar in i mysql, i en databasapplikation som du själv skriver, eller i MySQL workbench. Om du vill ansluta via mysql-klienten skriver du exempelvis:

$ mysql –h mariadb.edu.liu.se -u liuid123 –p

När lösenord efterfrågas, mata in ditt särskilda MariaDB-lösenord och tryck på enter. Det kommer inte visas något (inte ens asterisker/stjärnor) på skärmen under tiden.

 

Att ansluta till databasservern hemifrån

Databasservern är bara tillgänglig när du sitter på universitetsnätverket. Du kan även nå den när du arbetar via någon av fjärrlösningarna ThinLinc och RDP.

Läs mer: Fjärrinloggning

Du kan också skicka din trafik via en SSH-tunnel. Först kopplar du upp dig mot LiU:s student-VPN (ett krav från 1 november 2022). Sedan skapar du tunneln, antingen genom tunnel-inställningar i ett grafiskt SSH-verktyg som Putty, eller via kommandorads-ssh:

$ ssh -L 3306:mariadb.edu.liu.se:3306 liuid123@ssh.edu.liu.se

(där du byter ut liuid123 mot ditt LiU-id!)

I ditt MySQL-verktyg ansluter du sedan mot localhost (alternativt 127.0.0.1) i stället för MariaDB.

I viss mjukvara finns färdiga inställningar för att ansluta via en SSH-tunnel (i MySQL Workbench är inställningen "Standard TCP/IP over SSH"). Det är inte säkert att det kommer att fungera i kombination med LiU:s lösning för tvåstegsverifiering.

 

Din personliga databas

Du har enbart tillgång till en databas, och den har samma namn som ditt LiU-ID. Den delar du mellan alla dina databaskurser.

Om du använder mysql-klienten väljer du den genom kommandot "use" i klientsessionen:

mysql>use liuid123

Om du har tagit bort din databas, och inte kan ansluta med MySQL workbench, testa att logga in på en av universitetets Linux-datorer (på Campus, via SSH eller ThinLinc), starta en terminal och kör:

$ /opt/drs/restore_db.sh

Mata in ditt särskilda databas-lösenord och tryck på enter (det kommer inte visas några tecken när du skriver – det är helt OK).

 

Egen hemsida

En yta för html-sidor (wwwpub) skapas till de studenter som är registrerade på en kurs där det ingår som moment. Sidorna är för kursarbete och är inte åtkomliga utanför universitets nätverk.

Sidorna visas på: https://php-web.edu.liu.se/~[liuid]/ (exempelvis https://php-web.edu.liu.se/~kalku123/)

Filen för det innehåll som visas först ska döpas till index.html.
 

Linux

I Linux-miljön finns katalogen under /wwwpub/[liuid], där du skriver in ditt LiU-id utan klamrar. Ändra inte läsrättigheter och dylikt på denna katalog.

OBS! Om du går till /wwwpub i en filhanterare kan det hända att din katalog inte syns om katalogen inte har använts nyligen på den datorn. Välj i stället att öppna katalogen /wwwpub/[liuid] direkt (i filhanteraren i Linuxdatorsalarna väljer man "Open location" under Go-menyn) eller i terminal med cd /wwwpub/[liuid].
 

Windows

På Windows-datorerna hittar du katalogen på W:.

Kontakt och felanmälan

Felanmälan och frågor skickar du till IT-avdelningens kundcenter:

Ordinarie öppettider:

Måndag och torsdag 8:00-18:00

Tisdag, onsdag och fredag 8:00-17:00

 

Hitta lösningar på IT-problem

Med hjälp av våra guider kan du själv hitta instruktioner och svar på vanliga IT-frågor.

 

Användbara länkar


Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2022-10-26