Göm menyn

Fillagring

Du kan lagra filer på LiU under din studietid och då kan du välja något av följande alternativ:

Personlig Microsoft Onedrive-yta

Om du använder Onedrive kan du nå dina filer via Lisam på valfri enhet – både på privat dator (på och utanför campus) och i datorsalarna på campus (via Lisam i webbläsaren). Genom att ha filer i en molntjänst kan du enkelt samarbeta i samma dokument med andra utan att behöva skapa olika versioner av dokumentet i t.ex. Word och Excel. Du kan dela ut behörighet till andra med LiU-ID som får åtkomst till valda dokument och mappar. Du kan alltid se vilka du gett behörighet till och även ändra detta i efterhand.

På OneDrive har du 5 TB utrymme att spara filer på.


Personligt fillager

Du har tillgång till lagring av filer (max 8 GB) på LiU:s Fillager. Fillagret används primärt som hemkatalog när du loggar in via datorsalsdatorer i samband med kurser. Det är viktigt att du ser till att den katalogen inte blir full, eftersom det då inte längre går att logga in med ditt LiU-konto i datorsalar. Skulle det ändå hända behöver du kontakta Kundcenter.

Windows

Alla filer under X: sparas och följer med när du byter till en annan dator i datorsalarna. Även filer som sparas på Skrivbord, Dokument och Hämtade filer sparas på Fillagret och följer med till annan LiU-dator. Filer som placeras på andra platser, till exempel C:\Users\anvnamn kommer inte följa med om man loggar in på en annan dator, och rensas regelbundet.

Linux

Alla filer under /home/<liuid>/ sparas och följer med när du byter dator i datorsalarna. Filer som placeras på andra platser, till exempel /tmp/, kommer inte följa med om man loggar in på en annan dator, och rensas regelbundet.

 

Se även:


Kurskataloger

Många kurser har filer som ska användas i laborationsuppgifter. Dessa kurser har en egen kurskatalog där filerna finns. Mer information om hur filerna i kurskatalogerna ska användas finns i labbanvisningarna för respektive kurs. Kurskatalogerna är oftast skrivskyddade, men vissa kurser har skrivbara samarbetsmappar för grupparbeten.

Windows

Du hittar filerna i mappen K:

Linux

Här finns filerna: /courses/<KURSKOD>. Det går oftast inte att klicka sig fram till en kursmapp genom filhanteraren, mapparna skapas först när man försöker komma åt någonting i dem. För att se vad som finns i en kurskatalog kan man använda kommandot ls i en terminal, för att se innehållet i kurskatalogen för exempelvis kursen TDDI41 kan man köra kommandot

$ ls /courses/TDDI41

Återställning av filer

Ibland gör man misstag och tar bort eller förstör viktiga filer men det finns möjligheter att återställa filer.

Windows

  1. Lokalisera mappen du vill återställa i Utforskaren.
  2. Högerklicka på mappen och välj Egenskaper.
  3. Gå till fliken Tidigare versioner och välj den version du vill återställa till.

Linux

LiU tar snapshots av alla filer med jämna mellanrum, vilket gör att man ibland kan återställa filer. För att lista snapshots kan man köra kommandot

$ ls ~/.zfs/snapshot/

Varje snapshot innehåller en skrivskyddad kopia av hemmappen, varifrån man kan kopiera ut de filer man behöver ha. Till exempel, om man har råkat ta bort filen ~/Documents/thesis.tex kan man återställa en tidigare kopia genom att köra

$ cp ~/.zfs/snapshot/auto-2019-09-27.09\:00\:00/Documents/thesis.tex ~/Documents/thesis-restored.tex

Om man har en trasig fil så är det ofta en bra idé att behålla den också istället för att skriva över den med den tidigare filen man återställer.

Kontakt och felanmälan

Felanmälan och frågor skickar du till IT-avdelningens kundcenter:

Ordinarie öppettider:

Måndag och torsdag 8:00-18:00

Tisdag, onsdag och fredag 8:00-17:00

 

Hitta lösningar på IT-problem

Med hjälp av våra guider kan du själv hitta instruktioner och svar på vanliga IT-frågor.

 

Användbara länkar


Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2022-05-10