Göm menyn

Skydd mot oönskad e-post - spam

Till spam räknar LiU förutom oönskad reklam även diverse olika bedrägeriförsök som utförs via nätet, såsom kedjebrev och nätfiske som försöker att lura av dig känsliga uppgifter som lösenord och bankinformation eller sprida skadlig programvara.

Det främsta skyddet mot spam som skickas till universitetet är Microsofts e-postfilter. Detta filter stoppar en del uppenbart skadliga brev och placerar andra som misstänks vara skräppost i en separat mapp ("Skräppost" eller "Junk Email"). Trots att e-postfiltret gör ett bra jobb, så händer det att programmet misslyckas med enstaka mejl. Ibland slipper spam igenom och ibland händer det att legitim e-post markeras som spam. Mappen med skräppost bör kontrolleras regelbundet för att upptäcka eventuella felaktigt sorterade brev.

Eftersom e-postfilter baserar sin klassificering bland annat på användarnas erfarenhet kan du hjälpa till att göra det ännu bättre genom att rapportera brev som inte har markerats korrekt.

Hantera oönskad eller felaktigt klassificerad e-post

Rapportera skräppost eller kedjebrev du fått. Tänk dock på att du kan hamna på företags listor för att du laddar ner deras program eller registrerar dig på deras webbplats. Dessa företag sköter sig oftast och det finns möjligheter att själv gå ur deras listor istället för att rapportera det som skräppost.

Notera att missbruk av kurs- eller programlistor bör rapporteras till abuse@liu.se.

Spamhanteringen görs direkt i webbmejlen (Outlook på webben, lisam.liu.se/mail), Outlook-klienten eller Outlook-appen. Se vidare i guiderna för just din epostklient för hur oönskade eller felaktigt klassificerade brev kan hanteras:


Sidansvarig: studentredaktionen@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-05-19