Göm menyn

Akita International University - internationellt, ungt och litet

För dig som studerar på Filosofiska fakulteten

Omgiven av den vackra naturen i norra Japan, är det engelskspråkiga Akita International University, AIU, ett fönster mot världen. Det är ungt (inrättades 2004) och litet (941 studenter 2016) och har inriktat sig på humaniora. Här förbereds man för att bli en världsmedborgare. Tanken är att alla som studerar på AIU ska kunna tala perfekt engelska när de slutar. Men de erbjuder även andra språkstudier (japanska, kinesiska, koreanska, mongoliska, ryska, franska och spanska). Inte bara studenterna, utan även lärarna kommer från hela världen vilket bidrar till den internationella känslan.

Akita International University (AIU) har erkänts som ett av de bästa universiteten i Japan för sitt unika och innovativa tillvägagångssätt. Sedan starten 2004 har universitetet varit mycket uppskattat och har fått ständig uppmärksamhet från allmänheten. Som ett resultat är universitetet också känt för den höga sysselsättningsgraden hos sina alumner.

Lantlig miljö

Universitetet ligger för sig själv, i lantlig miljö, en bit utanför staden Akita. Du bor, pluggar, äter och har kul på campus. Du behöver egentligen aldrig gå utan tak, om du inte vill. Men de vackra omgivningarna och rekreationsmöjligheterna gör att du gärna går ut ibland… Men när det snöar, då snöar det ordentligt, och då kan taken vara bra att ha!

Akita stad (befolkning ca 325 000) är huvudstad i Akita-prefekturen (befolkning ca 1.093.000). AIU är tillgängligt från centrala Akita med buss och tåg och ligger mindre än 10 minuter med bil från Akitas flygplats. Intill universitetet finns en idrottsanläggning (basket, baseboll, tennis, fotboll, och styrketräning, etc.) och möjligheter till vandring, cykling och golf finns i anslutning till campus. Ett köpcentrum ligger 10 minuter bort med buss.  

Akita-prefekturen är känd för sin naturliga skönhet och sina naturresurser. Universitetet ligger nära skidområden, natursköna vandringsmöjligheter, och havet. Akita är särskilt känt i Japan för att producera landets godaste ris och skull (ett slags risvin).

Satsar på internationella studenter

AIU har många partneruniversitet runt om i världen. Alla inhemska grundutbildningsstudenter studerar ett år utomlands, och ungefär en fjärdedel av AIUs elevkår består av internationella studenter. Icke-engelskspråkiga studenter förbereds för engelska i klassrummet genom intensivkursen Engelska för högskolestudier (EAP). Universitetet arrangerar olika aktiviteter och studiebesök som ger studenter praktisk erfarenhet av den japanska kulturen, t ex besök i lokala fabriker, ett skullbryggeri (skull är ett slags risvin), en nattofabrik (natto är en slags bönor), museer, olika festivaler och evenemang, varma källor och olika landmärken i hela Akita-prefekturen.

Internationella studenter inbjuds också att delta i "hembesöksprogram", som arrangeras av en lokal internationell organisation. Studenten presenteras för en värdfamilj och kan besöka deras hem under helger och helgdagar. Internationella studenter har också möjlighet att interagera med det lokala samhället. De besöker grundskolor och gymnasium, där de delar med sig av sitt modersmål och sin kultur. Eleverna uppmanas också att medverka i samhällsevenemang, såsom lokala festivaler och kulturevenemang.

AIU vänder sig till dig som:

• har och vill ha större medvetenhet om globala frågor
• vill känna att du har kontroll inom andra språk (särskilt engelska), och som sen kan spela din roll på den internationella scenen.
• har ett nyfiket sinne och ett stort intresse för olika kulturer, språk, historia och samhällen i världen, liksom i ämnen med anknytning till internationella relationer, såsom ekonomi och miljö.

 

Fakta

Akita International University

AIU på japanska: 国際教養大学 eller "Kokusai Kyoyo Daigaku"
Stad och land: Akita, Japan
Antal studenter: 941, varav 45 internationella
Språk: Engelska
Rankat: Nr 137 (QS Asian University Rank)

Akita

Land: Japan
Språk: Japanska
Befolkning: 325 000 
Valuta: Japanska yen
Tidsskillnad: plus 8 timmar

Klimat: Japan har fyra årstider precis som i Sverige, på våren blommar körsbärsträden och på hösten skiftar löven färg. Klimatet varierar i övrigt i landet från tempererat i nord till subtropiskt i syd. På öarna i norra delen av landet blir vintrarna långa och kalla, med vindar från nordväst som drar med sig snöfall. Somrarna i dessa regioner är också svala. Medeltemperaturen vintertid i Japan ligger på 5,1 ºC och sommartid 25,2 ºC. Regnperioden börjar i maj - juni och når de nordliga regionerna i slutet av juli.

 

Relaterat innehåll

Akita International University

Rebecca Manuel om sitt år på AIU


Sidansvarig: international@ffk.liu.se
Senast uppdaterad: 2017-12-11