Göm menyn

Ca 'Foscari University of Venice- ekonomi, språk och kultur

För dig som studerar Statistics and datamining eller till Civilekonom

Ca 'Foscari University of Venice (1868) var den första handelshögskolan i Italien och den andra i Europa och är ett universitet där över 30 språk undervisas. Precis som värdstaden Venedig, är det en mötesplats för kulturer, forskningsområden, idéer och kreativitet.

På Ca 'Foscari studerar man ekonomi i ett sammanhang med kulturarv och språk. Universitetet har specialiserat sig inom fyra huvudområden, som alla passar in i den miljö som Venedig erbjuder: Ekonomi, främmande språk och litteraturer, humaniora och naturvetenskap.

Universitetet är statligt och erbjuder sina 19000 studenter kurser på alla nivåer, både på italienska och på engelska: 16 program med kandidatexamen, 29 magisterprogram och 34 masterprogram och doktorandstudier. Ca 'Foscari University erbjuder även ett brett utbud av internationella program, 3 med kandidatexamen, 12 med magisterexamen, och 14 masterprogram och doktorandstudier. Det finns dessutom kurser för extra begåvade unga studenter från hela världen, med syfte att bygga upp en gemenskap kring ett tvärvetenskapligt utbyte av idéer.

Ca 'Foscari arrangerar cirka 800 kulturella och vetenskapliga evenemang per år i samarbete med internationella organ och institutioner, för att på så sätt bygga upp en bra kontakt med arbetsmarknaden.

Ca 'Foscari palace

Universitetet ligger på en historisk plats i ett venetianskt gotiskt palats med utsikt över den bredaste kröken av Canal Grande (i venetiansk dialekt är Ca' den förkortade formen av "casa", som betyder "hus" på italienska). Palatset ligger i "Sestiere" Dorsoduro, en av de sex stora stadsdelar som staden är indelad i. Innan stod en annan byggnad där, den så kallade "Casa delle Due Torri" (Huset med de två tornen). 1452 auktionerades huset ut och köptes av Francesco Foscari, som rev ner det för att bygga en mer imponerande byggnad som en prestige-symbol för Foscari- familjen (som universitetet har fått sitt namn från).

Venedig- en exklusiv inlärningsmiljö

Att studera vid Ca 'Foscari innebär att du får leva en tid i Venedig, en unik stad med en internationell utblick, där konst, kultur, historia, ekonomi, tradition och framsteg erbjuds för att ge dig en exklusiv inlärningsmiljö.

Stadens historiska centrum ligger på några öar i mitten av Venetianska lagunen, ute i Adriatiska havet. Venedig är en stad byggd på vattnet, byggt på miljontals träpålar av ek och alm som slogs ned i den sandiga och leriga jorden. I femtonhundra år har staden stått emot krig och pest och översvämningar. Den slående skönheten lockar varje år mellan tio och tjugo miljoner (!) besökare.

Turismen ställer dock till en del problem… T ex har många invånare klagat hos stadens myndigheter på att de hålls vakna om natten av turistgrupper som banar sin väg genom staden med hjulförsedda resväskor. Nu är det förbjudet för turister att ta väskor med hjul till staden. Myndigheterna klassar det gnissel som uppstår när väskorna dras runt som miljöförstörelse och ljudförorening.

I Venedig tillåts ingen biltrafik förutom vändplanen vid Piazzale Roma. Man går eller tar egen båt, gondol eller båttaxi, eftersom vägarna består av kanaler. De extrema högvatten som förekommer kan ibland ställa till stora problem, men ta med dig dina gummistövlar så klarar du dig!

Torglivet kan upplevas en stor del av året. I en stad utan bilar är detta möjligt på många håll. Njut av en låg bullernivå, med bara mänskliga röster, och inga avgaser.

Venedigs karneval är världs­berömd. Om du studerar vårterminen i Venedig får du uppleva den! En gång var karnevalen ett tillfälle för hela Europas aristokrati att i maskerat skick leva ut sina mest hemliga passioner. Traditionen föddes på 1100-talet och levde fram till 1797 då den franska republiken tog död på den. Först på 1970-talet återuppstod den.

Medelhavsklimat

Under våren är vädret oftast soligt och från andra halvan av april börjar det bli vanligt att dagens maxtemperatur når upp över 20 grader. Temperaturen fortsätter att stiga under sommaren och når sin kulmen i juli med en medeltemperatur på 23 grader och toppnoteringar som ofta tar sig över 30 grader. Även badvattnet har nu blivit härligt varmt. Sommaren är den soligaste årstiden och det är lätt hänt att man blir överraskad av åskväder.

I september är det fortfarande sommarvarmt i Venedig och även i oktober kan temperaturen orka upp över 20 grader. Även i havet är det varmt med omkring 20 grader. I november märker man dock tydligt att hösten kommit då det bara är 4-12 grader i luften. November är även den regnrikaste månaden. Vintern är den solfattigaste årstiden och det är nu riktigt kyligt i luften med temperaturer som oftast bara ligger på någon enstaka plusgrad. Både regn och snö kan förekomma även om snöfall är ovanligt.

 

Text: Jenny Ahlgren

 

 

Fakta

Ca' Foscari University of Venice

Stad och land: Venedig, Italien
Antal studenter: 19 000
Språk: Italienska/Engelska
Rankat: QS World University Ranking #701 (2018)

Venedig

Land: Italien
Språk: Italienska
Befolkning: 270 000 
Valuta: Euro
Tidsskillnad: ingen

 

Relaterad information

Ca' Foscari University of Venice

Läs mer om Ca' Foscari University of Venice på MBAStudies.se


Sidansvarig: international@ffk.liu.se
Senast uppdaterad: 2017-12-11