Göm menyn

KU Leuven-innovation, kultur och öl

För dig som studerar Master's Programme in Statistics and Data Mining

KU Leuven har varit ett centrum för lärande i nästan sex århundraden. Det grundades 1425 och är idag Belgiens största universitet och ett av de äldsta och mest kända lärosätena i Europa. Leuven är en trevlig, säker och livlig studentstad.

Det finns inte många platser i Flandern som är mer fantasieggande än denna överflödande och historiska universitetsstad. Här kan man, (förutom att plugga), insupa kultur, njuta av gastronomin, beundra konst, besöka flera hundra år gamla byggnader eller titta på modern arkitektur. Leuven är ölens huvudstad, men även väktare över det religiösa och kulturella arvet…

Det är ett ledande europeiskt forskningsuniversitet och en av grundarna av European Research Universities (LERU). KU Leuvens akademiska rykte lockar studenter från hela världen och har varit inblandat i Erasmus studentutbytesprogram sedan starten i Europa i slutet av 1980-talet.

Förutom dessa utbytesprogram, har universitetet satt upp ett antal internationella akademiska program, som alla kännetecknas av hög kvalitet, innovation och tvärvetenskaplig forskning. De vänder sig till både belgiska och internationella studenter. Till skillnad från de vanliga nederländska programmen, ges de internationella akademiska programmen på engelska. De flesta av dessa program ger magisterexamen. Universitetet erbjuder också utbildningsprogram på campus i 11 andra belgiska städer, däribland Bryssel, Gent och Antwerpen.

För närvarande har KU Leuven mer än 31.000 studenter, ca 12% av dem är internationella studenter från mer än 120 nationer. När det gäller personal, finns det 5287 lärare, 2730 administrativ och teknisk personal, och 8,172 Universitetssjukhusanställda. Universitetet upptar en total yta på 1,058,445 kvadratmeter och har totalt 26,606 rum.

En katolsk historia

Det är ett självstyrande universitet som föddes och har vuxit inom den katolska traditionen. Från den kristna synen på världen och människan, strävar KU Leuven efter att vara en plats för öppen diskussion om sociala, filosofiska och etiska frågor samt vara ett kritiskt centrum för reflektion i och för den katolska gemenskapen.

När KU Leuven bildades på 1400-talet var universiteten i Paris, Köln och Wien förebilder. På kort tid växte det till ett av de största och mest kända universiteten i Europa. Dess akademiska berömmelse lockade många forskare som lämnat värdefulla bidrag till den europeiska kulturen.

Universitetet ligger i Flandern, den nederländskspråkiga delen av Belgien. Språkstrider 1968 ledde till att universitetet delades upp i två nya: Det fransktalande Université Catholique de Louvain flyttade till ett nybyggt campus i Louvain-la-Neuve. Det holländsktalande Katholieke Universiteit Leuven finns kvar i den historiska staden Leuven.

Leuven- världsarv, bryggerier och god mat

KU Leuven ligger i staden och kommunen Leuven ['lø:və(n)] som ligger mitt i Belgien, i hjärtat av Västeuropa, cirka 25 km öster om Bryssel.

Under 1700-talet etablerades en större bryggeriverksamhet på orten. Den är grunden till det senare InBev, tillverkare av Belgiens kanske mest kända öl Stella Artois. Företaget är världens största bryggerikoncern och ett av de fem största livsmedelsföretagen. Stadens senare historik har i hög grad varit kopplad till antingen öltillverkningen eller universitetet. Numera är Leuven i första hand en handels- och servicestad. Där finns även kemisk industri och ett antal företag inom livsmedelssektorn.

Leuven innehåller två av Unescos världsarv, den Groot Begijnhof (Gamla stan) och Belfry (klocktornet) på Peterskyrkan. Universitetets byggnader och historiska centrum är också på Belgiens preliminära lista för att bli ett världsarv.

Det finns inga dåliga restauranger i Leuven. Nästan alla restauranger är välsmakande och relativt billiga, med tanke på studenterna.

Leuven är en mycket säker och ren stad, med mycket låg brottsstatistik. Det finns inga osäkra platser i staden, gatorna är säkra, även på natten. De flesta invånarna talar, förutom holländska, även engelska, franska eller tyska (särskilt studenter).

 

Text. Jenny Ahlgren

 

Fakta

KU Leuven

Stad och land: Leuven, Belgien
Antal studenter: 31000
Språk: Holländska och engelska
Rankat: QS World University Ranking #71 (2018)

Leuven

Land: Belgien
Språk: Holländska
Befolkning: 98 000 
Valuta: Euro
Tidsskillnad: ingen

Klimat: Klimatet i staden Leuven är måttligt varmt. Den genomsnittliga temperaturen är 10,0 ° C. 4 grader i januari, 23 i juli. Sällan under 0 grader. Den torraste månaden är februari med 52 mm regn. Mest nederbörd förekommer i juni, med ett genomsnitt på 74 mm.

 

Relaterad information

KU Leuvens hemsida  

 

 

KU Leuven
KU Leuven
KU Leuven

Foton: © KU Leuven - Rob Stevens.


Sidansvarig: international@ffk.liu.se
Senast uppdaterad: 2018-01-30