Göm menyn

Maastricht University (UM)- internationellt, forskningsinriktat och nära

För dig som studerar vid ...

UM är det mest internationella universitetet i Nederländerna, hela 51 procent av studenterna kommer från utlandet. Över 100 olika nationaliteter finns representerade.

UM erbjuder akademiska program inom många områden, till exempel konst och kultur, beteende, politik, näringsliv och ekonomi, hälso- och biovetenskap och juridik. Utbildningsmetoderna bygger på att utveckla forskningsfärdigheter och självförtroende.

Majoriteten av programmen ges helt eller delvis på engelska. De akademiska medarbetarna har också en internationell bakgrund, med cirka 40 procent från utlandet. Och nästan 40 procent av de inhemska studenterna deltar i utlandsstudier.

Internationella klassrum

För att dra största möjliga nytta av denna mångfald arbetar UM med så kallade "internationella klassrum". Detta är ett långsiktigt projekt som omfattar många olika aktiviteter och initiativ, men det är också en tankegång bland studenter och personal. Lärandeprocessen gynnas när studenter arbetar i små handledarledda grupper med människor från olika kulturella bakgrunder. Genom att närma sig problem från olika perspektiv, förbättras diskussionens kvalitet. På så sätt förbereder det "internationella klassrummet" studenterna för den snabbt föränderliga och globaliserade arbetsmarknaden.

Problembaserat lärande (PBL)

UM vill stå för:

• Stark internationell orientering, i kombination med förankring i regionen

• Innovativ undervisningsmodell: Problembaserat lärande

• Integrerat och tvärvetenskapligt förhållningssätt till utbildning och forskning

Problembaserat lärande (PBL) erbjuder ett annat sätt att lära. Du arbetar i små handledarledda grupper, engageras i praktisk träning och deltar i färre föreläsningar. Under överinseende av en handledare samarbetar du med tio till femton studenter för att ta itu med verkliga utmaningar och få färdigheter för livet.

Så vad är dessa "färdigheter för livet"? Forskning visar att PBL lär dig att:

• verkligen förstå ämnet

• samarbeta med partners och i små grupper

• tänka kritiskt med sikte på att lösa problem

• studera och arbeta självständigt

• trivas med att tala inför publik

Många aktiviteter för studenter

UM vill att studenterna ska känna sig hemma, både inom UM och i Maastricht i stort. Det finns något för alla här, med olika slags aktiviteter som organiseras av universitetet, kommunen och de olika studentföreningarna. Till exempel Inkom Week, Mix and Mingle-fester, Studium Generale-aktiviteter och speciella välkomsttillfällen för internationella studenter, för att bara nämna några. Planerna för en International Students Club- en multifunktionell mötesplats för internationella och internationellt orienterade studenter- är också i full gång.

Turiststaden Maastricht

Maastricht (nederländska [maːˈstɾɪxt]) är Nederländernas äldsta stad, grundlagd redan på romartiden och är huvudstad i den nederländska provinsen Limburg.  Den har över 120 000 invånare och är en riktig turiststad som årligen lockar över 3 miljoner turister. De utforskar kanalerna, gå igenom innerstaden och äter kanske en av Limburgs berömda pajer. Eller kanske tittar de in i Sankt Peters kyrka eller besöker kalkstengruvorna, Maastricht har mycket att erbjuda.

Staden har varit ett mångkulturellt centrum under hela sin historia, och som ett resultat har många olika språk talats där hela tiden.

Maastricht och EU

Medan många kanske inte har hört talas om Maastricht har de flesta hört talas om Europeiska unionen. Denna union utvecklades som ett resultat av Maastrichtfördraget som undertecknades i denna stad 1992. Detta fördrag ledde till tre saker:
• Europeiska unionens utformning
• Ett europeiskt medborgarskap
• Den europeiska valutan, euron

Nära till hela Europa

Staden ligger i sydöstra delen av Nederländerna så nära Belgien att du kan ta en eftermiddagspromenad för att komma dit. Om du sedan reser lite längre kan du också komma till Tyskland. Om du är från Frankrike, Belgien, Tyskland eller Storbritannien kommer du antagligen hitta café och hotellpersonal som kan tala ditt språk.

Det är en lätt plats att komma till. Den har sin egen lilla flygplats som tar emot flyg från Spanien, Irland, Storbritannien, Italien och Portugal, men många besökare anländer först till Amsterdams Schiphol flygplats. Det enklaste sättet att komma från Amsterdam är med tåg, vilket tar ungefär tre timmar. Men eftersom det är så nära väljer många att resa till Maastricht från Bryssels flygplats i Belgien, vilket är cirka två och en halv timme med tåg.

Det finns också europeiska tåg till staden som går från Bryssel via Liege, där du också kan byta tåg till London och Paris. Det finns ett mycket bra järnvägsnät i Nederländerna och du kan enkelt resa till och från var som helst i Holland till ett mycket rimligt pris.

 

Text: Jenny Ahlgren

Fakta

Maastricht University

Stad och land: Maastricht, Nederländerna
Antal studenter: 16300 varav 8000 internationella.
Språk: Engelska, nederländska
Rankat: QS World University Rankings #200, (2017)

Maastricht

Land: Nederländerna
Språk: Nederländska, limburgiska, men även engelska, franska och tyska
Befolkning: 120 000
Valuta: Euro
Tidsskillnad: vintertid +1 timme, sommartid +2 timmar

Klimat: Maastricht har ett milt klimat med upp till cirka 23 grader på sommaren. På vintern är det cirka 3-9 grader. Våren i Maastricht är kylig men mild, från 4 grader till 19 grader. Temperaturen under hösten sträcker sig från 3 grader till 19 grader. Det är alltid risk för regn i Nederländerna. Det är dock möjligt att uppleva några torra och soliga veckor, speciellt i juli.

 

Länkar:

Maastricht University


Sidansvarig: international@ffk.liu.se
Senast uppdaterad: 2018-01-23