Göm menyn

Rijksuniversiteit Groningen- livligt, säkert och tryggt

För dig som studerar vid Filosofiska fakulteten

Rijksuniversiteit Groningen (University of Groningen) fokuserar på kritiskt och självständigt tänkande, problemlösning, grupparbete och samverkan mellan studenter och lärare. Groningen är en livlig studentstad, säker och trygg, där studenter kan känna sig hemma. Den har rankats till bästa studentstad i Nederländerna.

Det var vid Rijksuniversiteit Groningen som den första kvinnliga studenten läste och den första kvinnliga föreläsaren anställdes (i Nederländerna). Den första holländska astronauten och den första ordföranden för Europeiska centralbanken läste också där. Det är ett forskningsuniversitet med ett globalt perspektiv. Kvalitet har haft högsta prioritet under fyra hundra år.  

Universitetet särskiljer sig på den internationella marknaden genom en nära koppling mellan utbildning och forskning och genom att fokusera på tre nyckelelement: energi, hälsosamt åldrande och hållbart samhälle.

Forskarna samarbetar med affärspartners, offentliga institutioner och regeringen. Dessutom stimulerar universitetet aktuell debatt om vetenskapliga, sociala och kulturella frågor genom att ge övertygande perspektiv och nya idéer utifrån de senaste vetenskapliga resultaten.

Universitetet grundades 1614 och är ett av Nederländernas äldsta universitet. Fram till 1876 var undervisningsspråket latin. I dag är det Nederländernas tredje största universitet efter Amsterdam och Utrecht.

Deras Faculty of Arts erbjuder kurser på engelska inom litteratur, film och kulturstudier, historia, kommunikation, lingvistik, datavetenskap, journalistik, internationella relationer, politik, ekonomi, konst och kultur, konst historia, arkeologi och antik historia och språkutveckling. Universitetet har en avdelning Skandinavistik och är partner med Uppsala universitet i det så kallade U4-nätverket.

Gammal studentstad

Staden är den sjunde största staden i Nederländerna. Groningen är en universitetsstad (med en högskola och ett universitet) med omkring 40 000 studenter. Även om Groningen inte är en stor stad har den en viktig roll som centrum i regionen, särskilt inom områdena musik, konst, utbildning och näringsliv. Det stora antalet studenter som bor i Groningen bidrar också till ett mångsidigt kulturliv.

Eurosonic är en årlig festival i januari, och är en av de mest viktiga festivalerna för den europeiska musikbranschen och nya talanger. Festivalen äger rum runt om i staden och det finns många gratiskonserter för människor som inte har biljetter.

När Groningen uppstod är inte helt känd. De äldsta arkeologiska fynden dateras redan till 3950 - 3720 f. Kr, och man har hittat en bostad från 300-talet.

 

Text: Natalia Roma-Masdeu och Jenny Ahlgren

 

 

Fakta

Rijksuniversiteit Groningen

Stad: Groningen
Antal studenter: 27000, varav 11000 är internationella!
Undervisningsspråk: Nederländska, engelska
Rankat: QS World University Rankings #113, (2018)

Groningen

Land: Nederländerna
Befolkning: 200 000
Språk: Nederländska
Valuta: Euro
Tidsskillnad: Ingen

Klimat: Klimatet är varmt och tempererat i Groningen. Nederbörden är betydande under hela året, även den torraste månaden har en hel del regn, 796 mm nederbörd faller årligen. I juli-augusti ligger temperaturen upp mot 21 grader och i januari ner till minus 1 grad.

 

Relaterad information

Rijksuniversiteit Groningen

Academy building, Rijksuniversiteit Groningen
Inside Acadmy building, Rijksuniversiteit Groningen
Kantine, Rijksuniversiteit Groningen

Foto: © RU, photo Peter van der Sidje, Michel de Groot


Sidansvarig: international@ffk.liu.se
Senast uppdaterad: 2018-01-30