Göm menyn

Université du Québec à Trois-Rivières - informellt, avslappnat och grönt

För dig som studerar: Internationell civilekonom - franska

Université du Québec à Trois-Rivières (UQTR) ligger i Canada, halvvägs mellan Montreal och Quebec (en och en halv timme med bil i vardera riktningen från  staden Trois-Rivières). Det är placerat i ett lugnt och mysigt område, med ett campus med massor av grönområden. Den avslappnade och informella karaktären genomsyrar hela upplevelsen, med studenter och lärare som samarbetar både i undervisning och forskning. Lärande och forskning på UQTR innebär samma hårda arbete som någon annanstans - men under betydligt trevligare förhållanden.

UQTR grundades 1969 och är en del av Université du Québec. Huvuddelen är den som ligger i Trois-Rivières men det finns 7 campus till i Quebec. Genom sitt engagemang, sin tillgång till avancerad teknik och sina professorer med specialistkompetens kan universitetet erbjuda sina 14.000 studenter en förstklassig utbildning.

I sköna omgivningar, som om det vore på landet, finns det boende inom campusområdet. Universitetet har också en sportanläggning som innefattar bl a en olympisk simbassäng och ett gym. Det finns dessutom stigar för promenader och en 10 kilometer lång cykelväg som går genom campusskogen.

Som student befinner du dig i en helt fransktalande miljö, men även i staden Trois-Rivières talar majoriteten av befolkningen uteslutande franska.

Trois-Rivières- poesihuvudstaden

Trois-Rivières (franska för Tre floder, på engelska tidigare även Three Rivers) är en stad i den tätbefolkade Québec-Windsorkorridoren i den kanadensiskaprovinsen Québec. Staden ligger vid Saint-Mauriceflodens utflöde till Saint Lawrencefloden. Staden har officiell status som Québecs poesihuvudstad och överallt i stadens centrum finns poesi anslaget och varje år hålls en internationell poesifestival. Men Trois-Rivières erbjuder mer inom konst, kultur, sport och underhållning och staden har en fascinerande historia.

Innan den europeiska koloniseringen av Nordamerika beboddes området av algonkinindianer. 1535 upptäcktes området av en fransk upptäcktsresande och Trois-Rivières fick stor betydelse i den unga, franska kolonin. Under den amerikanska revolutionen stod staden i centrum för invasionen av Kanada och ett av de avgörande slagen blev slagetvid Trois-Rivières 1776.

I mitten av 1800-talet började Trois-Rivières utveckla en tung industri och var så framgångsrik att staden kom att bli intimt förknippad med denna. Men med tiden har Trois-Rivières diversifierat sin ekonomi. Det började som ett handelscentrum och blev ett regeringssäte, en universitetsstad och en industristad. Trois-Rivières är i dag världsledande vad gäller pappersmassa- och pappersframställning.

Trois-Rivières har cirka 130 000 invånare och är huvudort och inofficiell huvudstad i regionen Mauricie.

Vid Trois-Rivières har aldrig funnits mer än två floder. Namnet kommer sig istället av att Saint-Mauricefloden vid sitt utflöde till Saint Lawrencefloden passerar mellan två öar, vilket man i slutet av 1600-talet uppfattade som tre separata floder.

Text: Jenny Ahlgren, juni 2016

Läs om fler partneruniversitet

Faktaruta

Université du Québec à Trois-Rivières

Stad och land: Trois-Rivières, Canada
Antal studenter: 14 000
Språk: Franska

Trois-Rivières

Valuta: Kanadensisk dollar
Befolkning: 130 000
Officiellt språk: Franska
Tidsskillnad: -6 tim


Rankat: QS World University Ranking #431-440 (2016)
 

Relaterat innehåll


Sidansvarig: international@ffk.liu.se
Senast uppdaterad: 2017-12-11