Göm menyn

Universitetet i Bergen- digitalt, kul och fjällnära

För dig som studerar vid Filosofiska fakulteten

Universitetet i Bergen är ett toppuniversitet som bland annat huserar landets mest citerade forskare och lägger stort fokus vid internationell samverkan. Drygt en tiondel av studenterna kommer från andra länder och universitetet har som mål att öka mobiliteten ytterligare de kommande åren.

Universitetet grundades år 1946 som landets andra universitet. Det har dock rötter som lärosäte så långt tillbaka som 1825.

Varför du ska välja just detta universitet för dina utbytesstudier uttrycker universitetet så här:

  • Du undervisas av forskare i världsklass som ges toppbetyg i U-multirank vad gäller forskningsmedel, citeringsgrad och antal publikationer.

  • Universitetet ligger i framkant som digitalt universitet, bland annat genom införande av digitala tentamina.

  • Man stoltserar med landets bäst rankade studentkår SiB. Studentkåren ansvarar för exempelvis studentbostäder, träning, studenthälsa och drygt 20 kaféer på campus vilket ger kåren stor inverkan på din studentupplevelse.

  • Landets mest aktiva studentkulturhus Kvarteret med över 1500 aktiviteter årligen. Det innebär fyra aktiviteter att välja på varje dag!

  • Trots att campus är centralt beläget i landets näst största stad befinner du dig otroligt nära naturupplevelser såsom fjordar och fjäll.

  • Bergen är landets självutnämnda humorhuvudstad och har gett Norge dess största komiker, vilket märks på delar av det utbud som studentkulturhuset erbjuder!

  • För att underlätta utbytesstudenters ankomst till Norge och Universitetet i Bergen erbjuder man ett välfungerande och mycket uppskattat introduktionsprogram. Det ger en introduktion till studentlivet i Bergen men hjälper också till med att hantera all formalia som väntar.

Mellan fjord och berg

Bergen är Norges näst största stad och är med norska mått en stor stad, men den har ändå härlig småstadscharm. Den är mycket naturskönt belägen vid slutet av en fjord och mellan ett antal olika höga kullar och bergstoppar. Den skyddade hamnen skapar goda förutsättningar för sjöfart och har möjliggjort Bergens position som hamnstad.

Lokalbefolkningen är stolt över stadens långa historia och kulturella traditioner, och delar gärna med sig av sina bästa tips på attraktioner, caféer och restauranger. 10 procent av befolkningen är studenter som bidrar till att det är en livlig stad med mängder av museer, konstgallerier, kulturevenemang och restauranger.

Bergen grundades på 1000-talet och har därmed rötter från vikingatiden. Staden var under flera hundra år en av de viktigaste handelsplatserna i Hansan och en knutpunkt mellan Norge och övriga Europa. Hansahamnen Bryggen är det tydligaste minnet från den här tiden. Bergen är idag känt för de sju bergen som omger staden, Hansahamnen Bryggen, fiskmarknaden och Bergen International Festival, ett av Norges största kulturevenemang.

 

 

Text: Suzana Pargan och Jenny Ahlgren
Bilder: Universitetet i Bergen

 

 

Fakta

Bergen

Land: Norge
Befolkning: 275 000
Valuta: Norska kroner
Tidsskillnad: Minus 1 timme

Klimat: Staden får 2250 mm per år och är därmed en av Europas regnigaste. Klimatet beror på det geografiska läget och närheten till Atlanten. Temperaturen utjämnas av havet och är för breddgraden ovanligt mild på vintern, med ett genomsnitt på +3 °C på dagen i januari. På sommaren är det kyligare än i inlandet. I juli är det i genomsnitt +17 °C på dagen.

 

Universitetet i Bergen

Stad: Bergen
Antal studenter: 14 500
Undervisningsspråk: norska och engelska (tentamina inom kurserna som ges på norska kan skrivas på svenska)
Rankat: QS World University Rankings #164 (2018)

 

Relaterad information

Universitetet i Bergen

University museum gardens
Faculty of Arts, Music and Design
Students on top of Mount Ulriken
Student housing

Sidansvarig: international@ffk.liu.se
Senast uppdaterad: 2017-12-18