Göm menyn

University of Ljubljana- ståtligt, centralt och kulturellt

För dig som studerar företagsekonomi, nationalekonomi eller statistik

University of Ljubljana (Univerza v Ljubljani) ligger i Slovenien vid Alpernas fot och erbjuder över 300 utbildningsprogram inom en rad ämnen och akademiska nivåer, av dessa ges 26 program samt hundratals kurser på engelska. Det är ett av världens största universitet.

University of Ljubljana grundandes 1919 och består idag av 26 fakulteter och akademier. Universitetet utgör en viktig del av Ljubljanas identitet, bland annat då universitets campus finns utspridda i staden och studenterna utgör en sjättedel av stadens invånare. Ståtliga äldre byggnader tillhörande universitetet är belägna i centrum medan nybyggnationer har placerats i andra delar av Ljubljana vilket ger en genomgående hög studentnärvaro.

På grund av universitetets breda utbud uppmuntras inter- och multidisciplinära studier, samt samverkan med det omgivande samhället och nationella och multinationella företag. Detta med syftet att omsätta kunskap till praktik. Universitets centrala roll i Ljubljana gör att en uttalad vision är att utgöra samhällets kritiska samvete och med hjälp av kritiskt tänkande bidra till samhällsutvecklingen.

Europeisk storstad i mindre skala

Då Ljubljana är Sloveniens huvudstad med över 280 000 invånare har staden något att erbjuda alla. För studenter finns många kulturella event att besöka, likaså historiska platser som vittnar om regionens viktiga roll som mötesplats mellan öst och väst. Ett rikt kulturliv med musik, konst, teatrar, gallerior och vacker arkitektur bidrar till Ljubljanas identitet som europeisk storstad i mindre skala.

Varje år genomförs över 10 000 kulturella evenemang i Ljubljana. Bland dessa finns tio internationella teater-, musik- och konstfestivaler. Staden ligger mitt i navet för olika slovenska vinregioner och är också känd som ”vinstaden”.

 

Text: Suzana Pargan och Jenny Ahlgren 2017

 

Fakta

Ljubljana

Land: Slovenien
Invånare: 280 000
Språk: Slovenska
Valuta: Euro
Tidsskillnad: plus 1 timme

Klimat: Dygnsmedeltemperaturen är cirka 3,4 grader i januari och cirka 21,9 grader i juli. Dagstemperaturer mellan 30-35 grader kan förekomma mellan maj och oktober och undantagsvis upp mot 40 grader i juni till augusti. Med en årsnederbörd på drygt 1400 mm är Ljubljana Europas nederbördsrikaste huvudstad. Regionen hör också till Europas åskrikaste. Sommartid är värmeåskväder vanliga och kan vara mycket kraftiga. Under årets svalare månader är det ofta dimma i Ljubljana.

 

University of Ljubljana

Antal studenter: 53 000
Språk: Slovenska och engelska
Rankat: QS World University Rankings 651-700 (2018)

 

Relaterad information

University of Ljubljana


Sidansvarig: international@ffk.liu.se
Senast uppdaterad: 2017-12-09