Göm menyn

Warsaw School of Economics- framåtanda, “buddies” och nattliv

För dig som studerar företagsekonomi och/eller nationalekonomi

Warsaw School of Economics (Szkola Glowna Handlowa w Warszawie) tar årligen emot cirka 500 utbytesstudenter från 40 länder. För att välkomna sina utbytesstudenter på bästa möjliga vis har de ett välutvecklat ”buddy”-system.

Varje antagen utbytesstudent blir tilldelad en ”buddy” som hjälper studenten att komma tillrätta under de första veckorna men finns även tillgänglig under resten av studietiden i Warszawa. Buddy-studenten bistår med allt från hämtning på flygplatsen till hjälp med nödvändiga registreringar och liknande. Som utbytesstudent har man möjlighet att delta vid besök i andra polska städer, grannländer, traditionellt polskt helgfirande och internationella middagar som anordnas av studentföreningar riktade till just internationella studenter. Föreningarna har genom åren också anordnat skidresor, seglings- och kanotpaddlingsläger. Självklart är utbytesstudenterna även varmt välkomna att ta del av övriga studentföreningars aktiviteter och utbud.

På campus samsas undervisningsbyggnader med studentbostäder, grönområden och studentkårslokaler. Universitetets bibliotek, även det beläget på campus, är landets största bibliotek med ekonomisk inriktning.

Universitetet har ett gott samarbete med näringslivet och multinationella företag såsom KPMG, Schenker, Ernst&Young och MasterCard. Partnerföretagen bidrar till undervisningen genom föreläsningar, workshops och praktikplatser.

Framåtanda trots sin historia

Genom att studera i en av Europas snabbast växande huvudstäder får du uppleva både historiens vingslag samt ett rikt kulturellt utbud och nattliv. Warszawa beskrivs som en ung, modern, grön och trendmedveten stad i Europas hjärta.

Warszawa var en av andra världskrigets mest drabbade städer. Motståndsrörelsen hade sitt huvudkvarter i Warszawa och staden var mycket svårbehärskad för tyskarna under hela kriget. Våren 1943 stänger och förstör tyskarna Warszawas getto (ett stort område som muromgärdats av nazisterna och gjorts till en omlastningsplats för judar på väg till förintelselägren). Praktiskt taget alla Warszawas judar utplånades.

Ett år senare, den 1 augusti 1944, utbröt Warszawaupproret då den polska motståndsrörelsen reste sig till öppen kamp mot nazisterna. Stalin vägrade dock av politiska skäl att bistå staden. Han fruktade att en intakt polsk motståndsrörelse skulle försvåra ett sovjetiskt maktövertagande i Polen, varför han beordrade Röda armén halt strax öster om Warszawa. Nazisterna kunde därför i 63 dagar ostört slå ned upproret. Närmare 250 000 civila dödades under striderna. De överlevande fördrevs eller sändes till koncentrationsläger. Befolkningen krympte till 150 000, mot cirka 1,5 miljoner före kriget.

Större delen av Warszawas byggnader förstördes helt under upproret, men i veckor efteråt sprängde speciella tyska förstörelseförband de återstående delarna av staden som hämnd. 90 procent av Warszawa blev på så sätt helt förstört.

Återuppbyggnaden

Efter kriget fanns knappt några gamla historiska byggnader kvar, hela den gamla stadsdelen var raserad inklusive det gamla slottet, men polackerna återuppbyggde stadens äldsta delar enligt traditionella metoder. Gamla stan finns med på UNESCO:s lista över världsarv som ska bevaras för eftervärlden. 

Andra delar av staden återuppbyggdes med nya typer av byggnader. Kommunisttiden som pågick under 1945-1989 var skiftande och därför också den byggnadspolitik som fördes. Många bostadsområden byggdes för att möta den enorma bostadsbristen så snabbt som möjligt. Av de folk som bodde i Warszawa efter andra världskriget så hade få bott där innan, nästan alla var inflyttade från landet i hopp om arbete.

Nytt ekonomiskt centrum

Efter kommunismens fall har Warszawa förändrats påtagligt. Polens ekonomiska reformer har gjort att Warszawa har blivit en viktig stad för företag som vill styra sin verksamhet i landet framförallt därifrån. Warszawas roll som politiskt och ekonomiskt centrum i ett ekonomisk växande Polen har lett till en stor expansion i huvudstaden. Mängder av nya kontorshus, hotell, gallerior och bostadsområden har byggts runt om i staden. Warszawa har fortfarande en hel del centralt belägna tomter som är obebyggda efter andra världskrigets terrorbombningar.

Även om staden fortfarande är märkt av allt fruktansvärt som hände här under senaste världskriget så finns det i dag en otrolig framåtanda. I och med Polens inträde i EU upplever Warszawa idag en ekonomisk högkonjunktur som staden aldrig skådat förut. Stora satsningar har gjorts på kulturens område genom byggandet av flera påkostade museer däribland ett nytt Chopinmuseum, Warszawaupprorets museum och Museet för polska judars historia. Inför fotbolls-EM 2012 byggdes även en helt ny Nationalstadion för fotboll. 1995 öppnades Warszawas tunnelbana som hade varit planerad att byggas redan 1938. Warszawa håller på senare år att utvecklas till ett ekonomiskt centrum med betydelse utanför Polens gränser särskilt för stora delar av Central- och Östeuropa.

Wisla, som idag är Polens största och viktigaste flod, delar upp staden både finansiellt och utseendemässigt. På Östra sidan ligger stadsdelen Praga. Fram till 1700-talet var det här en egen stad men har idag växt ihop med resten av Warszawa. Här är husen fortfarande slitna och på sina håll finns fortfarande kulhål från andra världskriget. På senare år har stadsdelen sett en ökad inflyttning av musiker och konstnärer. Det beror till stor del på de låga hyrorna och områdets utvecklingspotential. Här kan du även besöka flera av stadens så kallade mjölkbarer. Dessa uppstod på 1940-talet och var en plats dit fattiga invånare kunde få en rejäl bit mat för en billig penning. Idag finns ett hundratal mjölkbarer i Warszawa och priset är fortfarande lågt. Menyerna består av polsk husmanskost som till största delen är piroger, korvar och soppor.

 

 

Text: Suzana Pargan och Jenny Ahlgren 2017

Fakta

Warszawa

Land: Polen
Befolkning: 3,2 miljoner
Valuta: zloty
Tidsskillnad: Ingen

Klimat: Warszawa har ett fuktigt klimat med kalla, snöiga vintrar och milda till varma somrar. Medeltemperaturen under sommaren är mellan 9 till 22 grader och under vintern ligger medeltemperaturen mellan -4 till 6 grader. Här kommer det regnskurar lite då och då under årets gång, men juli är den regnigaste månaden på året. Sommaren är då det regnar mest och under vintern regnar det som minst. Våren (mars, april, maj) och hösten (september, oktober, november) är både härliga säsonger med milda temperaturer och gott om solsken.

 

Warsaw School of Economics

Stad: Warszawa
Antal studenter: 15 000
Språk: Polska och engelska

 

Relaterad information

Warsaw School of Economics    

Huvudbyggnad
Orientation week
Orientation week

Foto: Maciej Górski, Pawel Golebiowski/SGH
 


Sidansvarig: international@ffk.liu.se
Senast uppdaterad: 2018-02-19