Göm menyn

LiU Global - Ut i världen via Lärarutbildningen

Att möta andra kulturer, samhällen och språk är ett sätt för dig som student att få ökad kunskap om internationella förhållanden under din utbildning samtidigt som du förbereder dig för din kommande lärarroll där du ska ge dina elever förutsättningar för att göra medvetna val och verka för en hållbar värld. Som lärare kommer du möta världen i klassrummet och ta världen in i klassrummet – är du beredd? 

Att göra en del av utbildningen i ett annat land kan ge värdefulla kontakter och möjlighet att fördjupa dig inom ett område som du är speciellt intresserad av. Det är en chans att få minnen och vänner för livet, och dessutom utvecklas personligt och akademiskt. 

Det är också en riktigt bra merit att ha på ditt CV och visar motivation, initiativförmåga och förmåga att hantera oväntade situationer. Du förbättrar dessutom dina språkkunskaper genom att dagligen uttrycka dig både muntligt och skriftligt på ett eller flera andra språk.

 

Aktuellt

Corona

Alreiks stipendium

Stipendiet är avsedda för flitiga studenter födda i Östergötland som är registrerade vid Filosofiska fakulteten eller inom Verksamhetsområdet för Utbildningsvetenskap.

Nominerats till utlandsstudier eller VFU utomlands?

För dig som nominerats till utlandsstudier eller VFU utomlands HT 2020: Planera enligt anvisningar och ta del av den information som förmedlas till din LiU-mail och vid Kick-off webinarium.

Pedagogiskt material för distansundervisning

För dig som ska planera för distansundervisning under din VFU, vill lära mer om Agenda 2030 eller bara passa på att fortbilda dig: Globala skolan har utvecklat nytt pedagogiskt material för distansundervisning och erbjuder även korta föreläsningar och online-seminarier

Till intresseanmälan >>

 

Så här går det till

Du ansöker om att få åka. Vi godkänner dig och nominerar dig till universitet/skolan du har valt. Sedan får du göra en formell ansökan dit. När du är antagen kan du söka kurser och boende, om du inte gjorde det när du sökte platsen.

För generella frågor om utbytesstudier, partneruniversitet eller ansökningsprocess, kontakta oss via mejl international@kfu.liu.se eller telefon 013-28 10 00.

 

Steg 1 - Vad vill du göra


Du kan välja mellan studier, VFU, sommarkurs med mera.

Delta i informationsmöten och få information om vilka möjligheter och krav som finns och hur du kan finansiera din utlandsvistelse. Datum publiceras högre upp på denna sida. Inspireras och läs också bloggar, intervjuer, titta på filmer och följ Lärarutbildningens Facebooksida.

Sök själv vad som gäller för ditt program (se menyn) eller i MoveOn/Utreseportalen.

Period: Augusti till januari

 

Steg 2 - Skicka in ansökan


Läs anvisningarna som finns i ansökningsblanketten (i MoveOn/Utreseportalen). 
Gå på "fyll-i-ansökan-workshop". Datum publiceras högre upp på denna sida. När det är klart, skicka din ansökan.

Period: 1 februari, 1 april och 10 september

 

Steg 3 - Få besked


Du får antagningsbeskedet till din studentmail, cirka 2 veckor efter din ansökan. Om du blev antagen måste du bekräfta att du ska göra ett utbyte eller lämna återbud i MoveOn/Utreseportalen. Länk finns i mailet.

Tackar du ja till din utbytesplats nominerar vi dig till det utländska universitetet.

 

Steg 4 - Förberedelser


 1. Läs vår checklista.

 2. Delta i kickoffen. Där får du träffa andra studenter som åker till samma universitet/land eller region som du och studenter som tidigare varit iväg. Du får information om stipendium, försäkringar, säkerhet, val av kurs och tillgodoräknande.

 3. Delta i Internationell mobilitetskurs 3 HP, vilket förbereder dig inför din utlandsvistelse med etiska/interkulturella inslag genom Globala Skolan och praktiska övningar.

 4. Fastställ din studieplan (vilka kurser du önskar läsa) med programansvarig eller studievägledare. Det är alltid det utländska universitetet som avgör om du är behörig eller om det finns plats på kursen.

 5. Läs på om studiemedel hos CSN för att ta reda på vad som gäller för dig under dina utlandsstudier.

 6. Nu är det dags att söka en plats på ett partnersuniversitet. Information om hur du söker finns på värduniversitetets webbplats eller så skickas informationen till dig efter att du blivit nominerad.

 7. Sök bidrag. Se under fliken Stipendier på din programsida i menyn.

 8. Sök visum. Nu! Det tar längre tid än du tror. Läs säkerhetsinformationen på UD:s webbplats.

 9. Köp resan. 

 10. Sök försäkringsintyg i utresportalen. Se över dina försäkringar.

Period: April-maj, september-oktober

 

Steg 5 - Utresa


Bekanta dig med informationen för utresande studenter i god tid innan du åker.

Glöm inte att registrera dig på ditt program, annars inget CSN!

När du är på plats måste du ordna ett "på-plats-intyg"(Certificate of arrival). Vad som ingår beror på vad gör och var du åker. Läs virtuella mappen (gäller ej VFU). Annars kan du missa dina stipendier! Ladda ner blanketten och få den undertecknad. Ladda upp intygen i utreseportalen.

 • VFU: Ta med ett bedömningsunderlag och eventuella andra kursdokument som du får från programansvarig/kursansvarig till VFU-skolan.
 • Ladda ner UD:s app Resklart och följ säkerhetsrekommendationer. 
   

Steg 6 - Under din utlandsvistelse


Du ska kunna presentera Sveriges utbildningssystem och berätta om LiU. Vi vill att du genom blogg, instagram etc visar andra studenter att det är möjligt att åka ut

Håll viss kontakt med LiU (kursansvarig för Internationell mobilitetskurs, studievägledare, kursansvarig med flera). Vi kan inte hjälpa dig om du inte håller kontakt!

 

Steg 7 - Tillbaka till LiU


 • Om du åker inom ERASMUS måste du ordna ett Certificate of departure för att få den återstående delen av ditt stipendium innan du åker hem.
 • Ibland måste du se till att få hem dina betyg. Kolla upp vad som gäller för dig.
 • Ansök om tillgodoräknande. Kontakta din studievägledaren, det görs inte automatiskt. 

Utvärdering: Ladda ner Evaluation Report i Utreseportalen. Fyll i och ladda upp. 

Uppföljning: Avsluta mobilitetskursen. Träffa din studievägledare. Delta i ev uppföljningsträffar
och infoträffar för studenter som vill åka ut. 

Mer information

Kontakt

För generella frågor om utbytesstudier, partneruniversitet eller ansökningsprocess, kontakta oss via e-post international@kfu.liu.se eller telefon 013-28 10 00

Justyna Jonsson, Internationell koordinator
D-huset Rum C:247
Telefon 013 28 47 88

Drop-in (telefon)

Fredagar klockan 10-12
Telefon 013 20 88


Sidansvarig: international@kfu.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-05-08