Göm menyn

Robotintresse förde Francesco till LiU

2016-10-2


FrancescoItalienaren Francesco Cucari anlände till Sverige och Linköpings Universitet för utbytesstudier i slutet av augusti. Han kommer från anrika Sapienza – Università di Roma som grundades redan år 1303 av påven Boniface VIII vilket gör det till ett av världens äldsta universitet. Trots de historiska vingslagen så är Francesco inriktad på framtiden. Han är nu inne på sista året på det internationella masterprogrammet Artificial Intelligence and Robotics vid Sapienza.

- Jag har länge varit intresserad av datavetenskap och älskar programmering. Jag har utvecklat en mobil applikation kring sopupphämtning som nått stora framgångar i Italien samt startat företag. Mitt masterprogram är ett av de bästa i Italien.

Francesco Cucari ser en stor potential för artificiell intelligens (AI). Det handlar bland annat om utvecklad medicinsk teknik och diagnosticering av sjukdomar, om att snabbare kunna bistå människor vid naturkatastrofer samt nya möjligheter till sammanställning av information.

Artificiell intelligens och robotik sprider sig redan nu snabbt i samhället. Årets julklapp 2015 var robotdammsugaren. Facebook använder AI för att möjliggöra för blinda eller gravt synskadade att få en bättre upplevelse av de bilder som delas. Språksajten Duolingo med 120 miljoner användare runt om i världen har nyligen introducerat språkhandledare (tutors) som bygger på AI. Ju mer de används desto smartare kommer de bli.

Francesco Cucari ser mest fördelar med den nuvarande utvecklingen. Farhågor om en dystopisk sci- fi framtid där robotarna tagit makten och mänskligheten fightas med terminators ser han som obefogade.

- De direkta riskerna handlar snarare om att mänsklig arbetskraft kommer kunna ersättas med AI. Men samtidigt borde detta innebära att fler människor kan ägna mer tid åt kreativa och utvecklande aktiviteter.

Francesco uppskattar sin tid i Sverige och den goda organiseringen vid LiU. Att det blev just Linköping beror på det arbete som bedrivs här inom hans område. Undervisningen i Rom beskrivs som mer inriktad mot föreläsningar medan vid LiU läggs mer fokus på praktiska moment, såsom labbar och grupparbeten. Han är också engagerad i Erasmus Student Network och har bland annat deltagit i en svensk kräftskiva.

Han ser gärna att fler LiU studenter söker sig till Sapienza som är ”ett av de bästa universiteten i Italien” där mycket spännande forskning sker. Inte minst inom hans ämnesområde händer mycket och nya möjligheter växer ständigt fram. Amerikanska Amazon meddelade till exempel nyligen att de kommer göra stora investeringar i ett AI center i Turin. Francesco spår att denna utveckling kommer att fortsätta och kanske blir Italien ett nytt ”robotics valley.” Ett sista råd till Linköpings Universitet? Utveckla Liu-appen!

Daniel Bladh

Fotnot: Tekniska Fakulteten vid LiU har två avtal kring studentutbyte med Sapienza University of Rome, dels inom Engineering and engineering trades, dels i Computer Science. Francesco kan nås på fracu758@student.liu.se.Sidansvarig: outgoing@lith.liu.se
Senast uppdaterad: 2016-11-01