Göm menyn

Marit hejar på förnyelsebart

2017-02-23

maritFörnyelsebara energikällor fortsätter att växa kraftigt i Europa. Förra året ökade kapaciteten i det europeiska elnätet med 24.5 gigawatt. Av dessa nytillkomna GW kommer cirka 90% från vind, sol, biomassa samt vattenkraft. Det slog det tidigare rekordet från 2014. Vindkraft har nu gått förbi kol och är den andra viktigaste energikällan i Europa.

Ett land som utmärker sig kring detta är Tyskland som länge intagit en ledande roll. En som hejar på denna utveckling är tyskan Marit Mohr från Karlsruhe Institute of Technology (KIT) som nu är inne på sin andra termin som utbytesstudent vid Tekniska fakulteten vid LiU.

- Jag har länge varit intresserad av hållbarhetsfrågor. Vad vi bevittnar nu är en väldigt spännande utveckling. I min utbildning har jag fokuserat på energimarknader, förnyelsebara energislag samt teknisk logistik.

KIT är ett av de största tekniska universiteten i Tyskland och huserar dessutom ett av Europas främsta forskningscenter kring energifrågor. De omkring 1250 personer som är verksamma vid centret arbetar dagligen med olika aspekter kring energieffektivitet, omvandling, förvaring samt utveckling. Vid campus finns en solenergipark som används i forskningssyften. Den är även kopplad till universitets lokala elnät vilket gör att KIT sparar in cirka 70,000 euro i kostnader för el varje år.

Karlsruhe ligger i sydöstra Tyskland i närheten av Schwarzwald, de berömda svarta skogarna. Regionen har en mycket hög andel soltimmar och under sommarmånaderna klättrar temperaturerna lätt över 30 grader. Det finns dock flera sjöar och parker omkring staden där man kan svalka sig och ha picknick. Enligt Marit Mohr har Karlsruhe ett livaktigt studentliv och dessutom organiseras den stora utomhusfesten Das Fest. Närheten till olika bergskedjor gör det även lätt att åka skidor under vintern.

Att Marit valde LiU beror främst på de intressanta kurser som ges här kring hållbarhet, förnyelsebar energi samt innovation. Hon tar del av det Double Degree program som upprättats mellan KIT och Tekniska fakulteten, vilket innebär att hon efter avslutad utbildning kan plocka ut examen vid båda lärosätena. Under det pågående läsåret har LiU välkomnat 17 utbytesstudenter från KIT som studerar inom olika områden. Till sommaren återvänder Marit till Tyskland för att läsa det sista året på sitt mastersprogram. I framtiden vill hon gärna jobba med energifrågor och kan tänka sig återvända till Sverige eller Skandinavien.

Innan dess kommer dock tyskarna redan gått till val. I september skall nya ledamöter väljas till det tyska parlamentet Bundestag och därefter blir det regeringsbildning. Oavsett utgång är Marit Mohr dock övertygad om att satsningarna på förnyelsebara energislag kommer att fortsätta. Tyskarna har sedan länge ett stort engagemang för energifrågor och en eventuell kursändring skulle mötas av stora protester, avslutar Marit.

 

Daniel Bladh

 

Tekniska fakulteten vid LiU har studentutbytesavtal med KIT inom bland annat industriell ekonomi, elektricitet och matematik. LiU studenter som önskar komma i kontakt med inresande utbytesstudenter från KIT är välkomna att kontakta incoming@lith.liu.se


Sidansvarig: outgoing@lith.liu.se
Senast uppdaterad: 2017-06-16