Göm menyn

Fredagsmys i Mexico

Andrea JoseDen nysvenska traditionen med fredagsmys och tacos verkar inte riktigt ha övertygat mexikanerna Andrea Karina Orozco Villasana och José de Jesus Villanueva Molina. De saknar maten och smakerna från moderlandet. Men efter mer än sex månader här är det en hel del annat de kommit att uppskatta. De för båda fram att Sverige framstår som så framåtsträvande.

-   Här läggs stor vikt på jämlikhet och jämställdhet. Man har även kommit långt i det feministiska arbetet och kvinnor spelar en framträdande roll i hela samhället, vilket är väldigt positivt, säger José.

De är båda utbytesstudenter från Tecnológico de Monterrey (Tec) och studerar hela läsåret vid Tekniska fakulteten på Linköpings universitet. Andrea läser kurser inom bioteknik och José mekatronik. Andrea är den enda utbytesstudenten i sina klasser vilket gjort det lite lättare att komma i kontakt med svenska studenter, något som annars verkar vara lite av en utmaning. Hon är också väldigt språkintresserad och har gett sig kast med att studera svenska. Det skapar nya möjligheter att förstå det svenska samhället bättre och kunna kommunicera med folk.

Deras hemuniversitet är ett av de mer erkända lärosätena i Latinamerika med 31 olika campus runt om i landet. Närmare 90.000 studenter studerar vid Tec och förutom studierna erbjuds en mängd olika sociala, kulturella och idrottsliga aktiviteter. Föreläsningarna vid Tec beskrivs som dynamiska med lärare som guidar studenter i högre grad. Samtidigt är både Andrea och José nöjda med utbildningen och lärarna vid LiU.

- Mina kurser har varit superintressanta och jag kommer återvända till Mexico med väldigt värdefulla kunskaper. De utgör ett bra komplement till vad jag har läst hemma. Lärarna här är väldigt trevliga och lätta att ha att göra med.

José instämmer men säger också att han är van med en högre grad av projektbaserat lärande från Tec: ”Det är betydelsefullt med den hands-on kunskap man får genom att leverera ett projekt, implementeringen och ansvaret ger viktiga erfarenheter. Vid LiU verkar tentor och labbar spela en större roll för slutbetyget.”

Några av de skäl som de båda lyfter fram för att svenska studenter skall plugga i Mexico handlar förutom maten om en god utbildningsnivå, varmare klimat samt varmare människor. Med sin långa kustremsa finns det en stor variation av stränder i landet. Tec anstränger sig för att ta hand om internationella studenter och många resor organiseras till bland annat djungeln och pyramiderna.

Universitet har ett stort kursutbud på engelska samtidigt som goda möjligheter ges att förfina språkfärdigheter i spanska. Studenter har även möjlighet att bidra till den lokala utvecklingen genom deltagande i olika sociala projekt och initiativ. Det finns även goda möjligheter att göra praktik hos företag. Dessutom ger svenska kronor mycket valuta för pengarna landet.

På senaste tiden har Mexico fått en del oönskad uppmärksamhet, bland annat som politiskt slagträd i debatten i USA. Både José och Andrea beklagar valet av Donald Trump som ny president.

- Det är otroligt tråkigt med den rasism han spridit vilket kan komma att förstärkas ytterligare nu när han blivit vald. Han verkar leka med både människor och länder på ett väldigt obetänksamt sätt. Men för Mexico innebär valet av Trump både en möjlighet och utmaning för landet att utvecklas mer av egna krafter, säger Andrea.  

 

Daniel Bladh

LiU studenter som önskar komma i kontakt med inresande utbytesstudenter från Tecnológico de Monterrey är välkomna att kontakta incoming@lith.liu.se


Sidansvarig: outgoing@lith.liu.se
Senast uppdaterad: 2017-04-24