Göm menyn

Intresseanmälan

Om du vill studera utomlands under läsåret 2020/2021 lämnar du in en intresseanmälan. I intresseanmälan anger du var du vill studera och dina meriter. På den här sidan hittar du information om hur det går till att göra en intresseanmälan.


 


Aktuellt

Nu har vi skickat besked om utlandsstudier 2020/21 
Grattis till alla som vi kunde erbjuda en utbytesplats på en av våra partneruniversitet! Alla som inte fick en plats den här gången, välkommen att söka restplatserna under hösten 2020.
 


 

Utreseportalen

 

 

 

 Ansökningsprocess för utbytesstudier

Kan du åka som utbytesstudent?

På sidan Behörighet och språk kan du läsa vad kraven är för att få läsa utomlands och kontrollera om du är behörig för utbytesprogram.
 

Vart vill du åka?

Bestäm vilka universitet eller utbytesplatser du vill söka till. Platserna finns i Sökportalen för utbytesplatser. Vissa utbytesavtal vänder sig till specifika målgrupper.
 

Förbered din ansökan
Sök kurser

 • Intresseanmälan består av preliminära studieplaner. En studieplan består av information om kurser och eventuella kurskoder på ett partneruniversitet.

 • Du ska själv hitta kurser som passar ditt program och din specialisering. Till din hjälp har du sökportal för utbytesplatser, universitetens egna webbplatser och faktablad från partneruniversitet. Tidigare studenters studieplaner (se även länk nedan) och utvärderingar (Travel reports) kan också ge tips om kurser liksom passande fakulteter och institutioner (schools/departments). Var noga med att kontrollera om det finns särskilda restriktioner eller krav på utbytesavtalet.

 • När du kontrollerar kurser vid partneruniversiteten så ta reda på vad du ska läsa för inriktning och omfattning vid LiTH under tiden för utbytesstudierna. Använd detta som utgångspunkt för dina kursval. Komplettera med tänkbara valfria kurser som passar din utbildning. Kurserna behöver inte överensstämma med det egna programmets utbud men ska vara inom studiernas huvudsakliga inriktning. Har ett partneruniversitet inte de kurser som i nivå och omfattning motsvarar den inriktning du skulle ha läst på LiTH bör du välja ett annat partneruniversitet. Observera att studieplanerna bara är preliminära. Om du blir nominerad så kommer du senare att diskutera ditt önskade kursval med din utbildningsledare, men du kan inte byta universitet om du inte hittar lämpliga kurser då.

Fyll i ansökan

Preliminary Study Plan
Ii/Yi students, Preliminary Study Plan

 • Du får söka upp till 8 utbytesplatser (Ii/Yi: 5st).

 • Genom att söka 8, respektive 5 platser för Ii/Yi, har du möjligheten att om du inte kan placeras vid något av dina 8 val (Ii/Yi: 5st) föreslår nomineringsgruppen ett annat alternativ (där lediga platser finns och som passar ditt program och inriktning), vilket du sedan tackar ja eller nej till.

 • Påbörja webbansökan i Utreseportalen. Du loggar in med LiU-id och lösenord. Observera att det är olika ansökningsformulär för Ii/Yi studenter och "övriga" studenter.

 • Ansökningsblanketterna är skrivna på engelska och du ska fylla i formuläret på engelska.

 • Du kan spara din intresseanmälan och jobba med den vid flera tillfällen genom att trycka på "Save progress" på varje sida där du har fyllt i data.

 • Ladda upp dina studieplaner i webbansökan och bestäm rangordningen. Eftersom det inte går att förutsäga vilka platser som söks bör du rangordna universiteten i den ordning du önskar dem. Ladda även upp betygsutdrag om du studerat vid ett annat universitet och tillgodoräknat dig studierna på Linköpings universitet.

 • När du skickat in intresseanmälan får du ett bekräftelsemejl.

 • Ansvara för att betyg/resultat är inrapporterade i Ladok senast under sista ansökningsdag om det är viktigt för din behörighet.

 • En komplett intresseanmälan ska vara inskickad sista ansökningsdag kl 23:59. Sista ansökningsdag är 15 november för samtliga utbytesplatser för kommande läsår. Kvarvarande platser för kommande läsår utannonseras i början av höstterminen och avser då endast kommande vårtermin.

Efter inskickad ansökan

 • Arbetet med bedömning och urval påbörjas direkt efter sista ansökningsdag.

 • Besked skickas ut till alla som skickat en intresseanmälan.

 • Om du blir erbjuden en utbytesplats ska du tacka ja eller nej. Därefter nomineras du till partneruniversitetet och du blir en nominerad utbytesstudent. Mer om detta kan du läsa på webbsidan Nominerade utbytesstudenter.

Läs mer:

Presentationer

Presentationer från informationspass den 2 och 3 oktober 2019 gällande utbytesstudier läsåret 2020/21:
Studenter på DM, EF och KB-nämnden i Linköping
Studenter på IL- och MD-nämnden i Linköping  
Alla studenter i Norrköping

Faktablad om att plugga utomlands: Ut i världen via LiTH - LiU Global 


Om du har frågor angående intresseanmälan, vänligen kontakta oss via mejl: outgoing@lith.liu.se

 


Sidansvarig: outgoing@lith.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-12-20