Göm menyn

Studier och praktik utomlands

Att göra en del av utbildningen i ett annat land kan ge värdefulla kontakter och möjlighet att fördjupa dig inom ett område som du är speciellt intresserad av. Det är en chans att få minnen och vänner för livet, och dessutom utvecklas personligt och akademiskt. Det är också en riktigt bra merit att ha på ditt CV och visar motivation, initiativförmåga, anpassningsbarhet och förmåga att hantera oväntade situationer. Du förbättrar dessutom dina språkkunskaper genom att dagligen uttrycka dig både muntligt och skriftligt på ett eller flera andra språk.

Varje år åker runt 600 studenter från LiU till något av de 500 universitet - utspridda över 50 länder - som LiU har utbytesavtal med. Du kan bli en av dem!


Studier och praktik utomlands åter möjligt under vårterminen 2021

I våras beslutade universitetsledningen att ställa in alla utlandsstudier inklusive praktik för höstterminen 2020, på grund av den rådande pandemin. LiU:s fakulteter har nu gjort bedömningen att möjligheten att genomföra utlandsstudier och praktik kan öppnas upp inför vårterminen 2021. Undantaget är utbyten inom Medicinska fakultetens verksamhetsförlagda utbildningar (VFU), som under vårterminen är fortsatt inställda (Dnr LIU-2020-03353).

Möjligheten att genomföra utlandsstudier- eller praktik gäller under förutsättning att:
Utrikesdepartementet inte avråder från resa till landet (redan från avrådan för icke nödvändiga resor ska studenter inte resa ut). UDs avrådan för länder utanför EU/EES gäller tom 31 januari 2021.
att mottagande lärosäte eller organisation tar emot internationella studenter och att det följer landets inresebestämmelser.
 
Förutsättningarna kan förstås ändras snabbt och därför är det viktigt att studenter som har en planerad utlandsvistelse för studier eller praktik även förbereder en reservplan tillsammans med sin studievägledare, utbildningsledare eller motsvarande, utifall utlandsvistelsen måste ställas in med kort varsel. Du kan även följa kurser från värdlärosätet digitalt om detta erbjuds.  
Läs hur digital undervisning kan påverka ditt erasmusstipendium.
 
LiU kommer inte att ersätta studenter för förlorade kostnader, till exempel dubbla hyror eller icke avbokningsbara flygresor om utbytet ställs in.

Sök tågstipendium och res hållbart inom Europa

Ska du studera inom Erasmusprogrammet och ta tåget till din studiedestination? LiU utlyser ett antal stipendier om 190 EUR för Erasmusstudenter som väljer att resa hållbart.

Läs mer och ansök idag


Välj din fakultet

 

Storstad med höga hus och neonskyltar, folkmyller kvällstid.

Filosofiska fakulteten

Vårdstudenter på Moi University i Kenya, ett universitet LiU bedriver utbytesstudier med.

Medicinska fakulteten

Studenter sitter i gräs i solnedgång, fond av skyskrapor i bakgrunden.

Tekniska fakulteten

Asiatisk pojke i förgrunden, skyskrapor i fonden.

Lärarutbildning


De tog chansen att studera utomlands

Simon Lindblad, porträtt framför bergsmassiv.

Simon pluggade i Singapore

Att läsa fjärde året på civilingenjör i mjukvaruteknik i Singapore blev mer lärorikt än Simon hade kunnat föreställa sig.

Läs mer

Hanna Johansson, porträtt framför vy, Franska rivieran.

Hanna läste i Frankrike

Medieteknikstudenten Hanna tillbringade sitt fjärde läsår på Eurecom i Sophia-Antipolis på Franska rivieran.

Läs mer

Sakarias Bengtsson, porträtt mot vägg med japansk text.

Sakarias gjorde VFU i Japan

Som första LiU-student gjorde Sakarias delar av sin verksamhetsförlagda utbildning i Osaka, Japan.

Läs mer


Internationell på hemmaplan

Det finns många sätt att vara internationell på hemmaplan, oavsett om du aldrig åkt utomlands eller vill hålla dina språkkunskaper levande efter att ha varit utomlands. Du kan läsa kurser på bland annat engelska, bli fadder åt en av våra många utländska studenter, ta aktiv del i studentkårens internationella engagemang eller i aktiviteter för utländska studenter.

Språkkurser

Erasmus+ Virtual Exchange

Har du inte möjlighet att åka ut på en längre mobilitet utomlands, eller passar det inte in i ditt program?
Erasmus+ programmet har utvecklat initiativet Erasmus+ Virtual Exchange för att ge fler möjlighet till internationalisering.

Det är en ny typ av utbyte för dig mellan 18 och 30 år inom Erasmus+ 33 programländer samt ett antal länder i Europas södra närområde. Utbytet innebär inte fysisk mobilitet, utan består av globalt virtuellt samarbete som möjliggörs genom webbkurser. Initiativet syftar till att erbjuda interkulturella läromöjligheter till studenter, lärare och administrativ personal inom högre utbildning. Både kurser och studier kan belönas med en Erasmus+ Virtual Exchange Badge som fungerar som meriter.

Det är främst fyra aktiviteter som du hittar inom Erasmus+ Virtual Exchange

  • Online Facilitated Dialoge
  • Training to develope virtual Exchange projects
  • Advocacy Training
  • Interacted open online courses

Här kan du läsa mer om Erasmus+ Virtual Exchange och vilka möjligheter som finns.

 Sidansvarig: international.office@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-01-13